Beddit 3 – alváslabor a kezedben…

Beddit 3 – alváslabor a kezedben…

Régóta gondolkodom egy olyan cikk kategórián, amin a nálam lévő eszközöket tesztelem és értékelem. Elég sok ilyet kapok, párat veszek abban a reményben, hogy vagy sportolóink, vagy a saját életében pozitív változást okoznak. Ezek egy része valamilyen új technológia, módszertan vagy éppen egy új oktatási program, esetleg valamilyen táplálékkiegészítő. A lényeg minden esetben a jobb regeneráció, gyorsabb rehabilitáció, magasabb teljesítmény, egészségesebb élet.

Nem feltétlenül ebben a sorrendben. Annak vagyok a híve, hogy mielőtt az adott eszközt, technológiát vagy bármit az átlétáink használnának, magam tesztelem, ez igaz példaképpen minden olyan alapprogramra, amit megírok – tesztelés nélkül nem adom ki a kezemből.

Ezeknek a termékeknek jelentős részét nem fogalmazzuk semmiféle módon, így nincs semmi érdekeltségem abban, hogy megvásárold. Ha mégis, úgy azt az adott terméknél fogom jelezni…

Amikor az atléták készenlétét vizsgáljuk, egyszerűen nincs jobb eszköz, mint az Omegawave, hiszen egyrészt a kummulatív stresszt méri, másrészt azt mutatja meg a mostra és trendekre vetítve, mi az aktuális készenléte az adott atlétának. Ha rendszeresen alacsony készenléttel találkozunk, eseélyes, hogy helytelen volument, intenzitást vagy éppen frekvenciát használunk az edzésben, és ezt az edzőteremben okos tervezéssel orvosolhatjuk.

De mi a helyzet a helytelen étkezési stratégiával, a rossz minőségű légzéssel vagy a kevés és alacsony értékkel bíró alvással? Régóta foglalkoztat ez, és most a dietetikai részt zárjuk ki, mert nem vagyok ezen a területen szakember, a nyílvénvaló marhaságokat persze ki tudom zárni, de egy ponton túl biztosan szakemberhez küldöm – Tihanyi András – a delikvenst. Marad tehát a légzés, és alvás, vagyis szeleteléses technikával megyünk előre.

A légzésben az a nehéz, hogy sok területre kell bontanunk, legyen az testtartás, biomechanikai, biokémiai komponens, és majd később légzés terhelés alatt, illetőleg a légzést optimalizáló edzések, melyeket én Buteyko alapon végzek és végeztetek el. Azonban a alvás közben légzés valóban őszinte légzés, és az ehhez kapcsolódó alvás újabb izgalmas és fejleszthető terület, amely alapja a mérhetőség. Hogyan fejleszted, ha nem tudod mérni?

Erre már számos viselhető eszköz ad választ, de nekem pont a viselhetőség volt a gond – alvás közben sem órát, sem pántokat nem szeretek viselni, ahogy ez igaz még sok másik atlétára. És itt jött képbe a már harmadik generációnál tartó Beddit, ami a matrac és a lepedő közé kerülve stabilan teszi a dolgát. Nem zavar az alvásban, nem csúszkál, hanem pontosan mér.

De mit is mér?

Alvásidő – ez egyszerű, hiszen az applikáció indítása, reggeli leállítása egyszerű feladat, egy stopper is megtenné.

Alvás minősége – alvás-ciklusok egy éjszaka során, az alvás minősége, milyen gyorsan alszol el, mind átláthatóan ábrázolva napi, heti és havi grafikonba rendezve.

Respirációs adatok – légzés/perc.

Pulzus adatok – trendek, max és min pulzus.

Horkolás – ha hozzáfárést engedsz a telefon mikrofonjához, az applikáció az összegzésben nem csak a nyugtalanul eltöltött percek, de a horkolás mennyiségét és jelzi.

Ezen adatok birtokában stratégia döntéseket lehet meghozni, amelyek segítenek abban, hogy az összes pontszám – a képen középen 95 – javuljon, amennyiben az túl alacsony.

Szubjektív pontoszámaim a termékre:

Kényelem – 9/10

Adatok ábrázolása, érthetőség: 9/10

Hasznossága az adott területen, lásd alvás és regeneráció optimalizciója: 9/10

Hiányzik: Coach felület, ahol igény szerint megkaphatom az atléta alvási információt.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook