Mi a véleményed az anyagcsere típuson alapuló diétáról?
Kifejezetten gyakran kapom meg ezt a kérdést, úgy gondoltam, hogy egy cikket szentelek a témának. Figyelem, nem vagyok dietetikus, és cikkem célja nem egyes táplálkozási rendszerek szapulása.
Miért?
Mert őseink étkezése sok okból térhetett el egymástól – vegyünk a tisztán zsír alapon táplálkozó eszkimót, vagy egy a mi földrajzi helyzetünkre jellemző vegyesebb étrendet és esetleg az egyenlítőhöz közelebbi, szénhidrátban gazdagabb étkezést. Mi lesz köztük a különbség? Más genetika, más mikrobiom. Önmagában az, hogy itthon ilyen és olyan is előforfulhat számomra azért kétséges, mert hazánkban ilyen sokszínű lenne a népesség nem akad, vagyis a fenotípusok variációja korántsem ilyen sokszínű.
Az eredeti koncepció négy irányból közelítette meg a diéta kérdését:
1. A tápanyagok megemésztése gyors, lassú vagy egyenletes? Ennek a mérése nekem kérdéses, és a sebességnek vélhetően köze lehet a TSH-hoz, ahogy a bél mikrobiom rendszerhez is, genetikához. A kérdésem már akkor is az volt, hogy miképpen mérik ezt, pontosan.
2. A szimpatikus vagy a paraszimpatikus idegrendszer dominál? Ezzel nem tudok mit kezdeni, mert ha a levegőt beszívod, a szimpatikus, míg kifújásra a paraszimpatikus rendszer dominál. A mérés során HRV mérést nem alkalmaznak, így nekem kérdéses, hogy miképpen lehet a dominanciát megállapítani, és azt diétán keresztül hogyan lehet befolyásolni.
3. Melyik mirigyek játszanak fontos szerepet a folyamatban? (hipofízis, pajzsmirigy, mellékvese, nemi mirigyek) Nem vagyok endokrinológus, de akit ebben a témában kérdeztem, az igen kerek szemekkel nézett rám.
4. Milyen az illető vércsoportja? Bevallom nálam minden vércsoporton alapuló elemzés – legyen az személyiség vagy anyagcsere – bekapcsolja a bullshit mérőt.
Nos, közel 10 éve az egyik ilyen tipizálással foglalkozó cég megkeresett, hogy X pénzért legyünk üzlettársak. Ehhez nekem arra volt szükségem, hogy könyvön túl – Metabolic typing, amit anno még a 2000-es évek közepén olvastam el e – megkapjam azokat a tudományos kutatásokat, amelyek a módszert vizsgálják, vagy a módszer során használt gép hitelességét bizonyítják. Nem kaptam meg azóta sem…Ettől még lehet tudományosan megalapozott, és ha valaki ilyet küld, annak meg is köszönöm.
A kérdés persze az, hogy akkor mitől működik mégis a módszer, mert sok előtte-utána fotóval találkozunk a neten.
Nos, a tervezés, kalória-kontroll és testmozgás és a szakember felügyelete – magyarán az elszámolhatóság – csodákra képes, és a diéták 99 százaléka nem a speciális makró összetétel miatt működik, hanem mert eredményesen befolyásolja az inzulint és csökkenti a kalóriát és a gyulladásos folyamatokat, és azt függetlenül a diétás eljárástól lehet jól vagy rosszul végezni. És még ha az állítások egy része igaz is, mit mér a képen látható eszköz? Ki hitelesítette?
Kérem akik ilyen módszerrel foglalkoznak, ne vegyék ezt támadásnak, inkább lehetőségnek, hogy kutatási linkeket küldjenek, mert a véleményemen szívesen változtatok és meg is jelentetem!
Azt viszont látjuk, hogyan befolyásolja a mikrobiom és a genetika az inzulinválaszt:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5325228/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004229/
A teljes tartalom megtekintéséhez kérjük, jelentkezz be!
Bejelentkezés