Segíthetek 3. rész.

Segíthetek 3. rész.

A segíthetek rovatban hozzám érkező kérdéseket válaszolok meg, publikus formában, a kérdező engedélyével, név nélkül. A válaszaim a magánvéleményemet reprezentálják, nem abszolút igazságnak szánom a válaszaim, de vita alapnak talán megfelelő.

A sajat munkaltatom huzza keresztbe az edzesterveimet, mert folyamatosan rovid tavon gondolkodik es mindig a holnapi napon szeretne a legjobb formaban tudni a jatekosat es akkor legyen a legkipihentebb is, igy a szintentartason kivul nem tudok tovabb lepni a sportoloval ( termeszetesen lehet hogy en sem talatam meg a megfelelo modjat, hogy az O kivansagat is teljesitsem es a sportolonal is fel tudjak mutatni egy fejlodest). A kerdes, hogyan tudnam megertettni veluk, hogy neha igenis faradt lesz a sportolo, de szukseg van ra, hogy tovabb tudjunk fejlodni?

Élsportolókkal, csapatokkal azért nehéz dolgozni, mert alapvetően a show nem az én munkám, pusztán kiegészítem a vezetőedző munkáját. Teljesen mindegy, hogy mi ez a sport, amiről szó van, a számlákat az adott sport fizeti, így vannak kompromisszumok, amelyeket a kiegészítő edzést végző szakembernek el kell fogadnia. Ezzel együtt a biológiai törvényszerűségeket még parancsra sem lehet áthágni, tőlem is kérdezte már klubvezető a szezon előtti erőblokk közepén, hogy miért nem robbanékonyak a versenyzői. Mondhattam volna, hogy sajtért, de aligha arattam volna nagy sikert a válaszommal.

Saját példa, nem tökéletes, de adok pár fogódzót.

Előzetes tervek

Budakalászon még 3 meccsünk van – éppen ma van ebből egy fontos meccs –de mi már összeraktuk a alapozási tervet, a tesztelés módját a szezon végére és az alapozás elejére/végére, illetve nagyjából összeállt a szezon előtti 8 hét programja. Ezt a vezetőedző fogadja el, vele egyetértésben történt.  És csak olyan tevékenység történik az adott szezonban, amit a vezető szakember kért vagy elfogadott.

Újratervezés

A baj az a sportolókkal, hogy nem robotok…Szuper lenne megírni előre a tervet, és azt aprólékosan végrehajtani, de a sportolók van, hogy szerelmesek lesznek, megfáznak, elmegy a kedvük az élettől, megsérülnek. Vagyis emberek, mint bárki más. A kérdés az, hogy milyen lehetőségünk van arra, hogy monitorozzuk őket. Ha ez egy személyes kérdőív, legyen. Ha különféle tesztek, szuper. Én az Omegawave-re esküszöm, ami kellően objektív. Ha abból indulunk ki, hogy egy a szakmai stáb aligha létezhet a sportoló nélkül – vagyis a klub legértékesebb „tulajdona” maga a sportoló, belátható, hogy a sportoló optimális terhelése az, amit mindenkinek szem előtt kell tartania. Nem egy esetben maradt el aznapi magas volumen vagy intenzitású edzés, mert a sportoló készenléte alacsony volt. Ahogy olyan is megesett, hogy emeltünk a terhelésen, mert aznap volt alapja ennek a döntésnek. De ez is a csapat és akár tulajdonos szintű alapképzést jelentett, hogy értsék mi alapján születnek kérdések. Egy példa: A Budakalász CYEB vezetőedzője Horváth Attila, akivel edzések előtt is akár, de meccsek előtt biztosan szánunk arra fél órát, hogy a reggeli Omegawave méréseket átnézzük. A meccs előtti személyre szabott stratégiát közösen beszéljük át, ami alapján a vezető edző határozza meg a teendőket. Ezt azért írom le, mert lehet partnerként is úgy dolgozni, hogy közben egyértelműen a kiegészítő edzések a sportági edzéseknek vannak alárendelve, nagyon helyesen. Itt nincs hiúsági kérdés, hogy kinek van igaza, a vezetőedző az első számú felelős, így neki van igaza.

Összefoglalva: kommunikáció, tervezés, mérés és újratervezés.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook