Versenytársa kinevelése?

Versenytársa kinevelése?

Ezt a felhívást ma tettem a Facebook oldalamon, és ha bátortalanul is, már megjöttek az első kérdések. Ez volt az eredeti felvetés:

Edzőként mi a legnagyobb kihívás, amivel szembesülsz? Mi az, ami miatt néha nehezen tudsz a munkadra fókuszálni, mert a megoldáson jár az eszed? Üzleti vagy szakmai jellegű ez a gond?

Írd meg nekem privatban, és név nélkül fogom megválaszolni a blogomon. Miért segítenek? Mert anno nekem is segítettek, valamikor vissza illik fizetni a kölcsönt…

Az első kérdés roppant komplex. Egy sikeres operációt vezető oktató saját helyet nyitna, de attól tart, ezt egydül már nem képes vezetni, hiszen mit ér az így megkeresett pénz, ha feladja érte a családot és az önfejlesztés lehetőségét? De ugyanakkor az is reális veszély, hogy ha más edzőket von be az új helyen, ezek egy idő után lelépnek, viszik a technológiát és tanulókat.

Az egyik legnagyobb probléma, amikor a vállalkozást és magát a vállalkozót a saját sikeressége őrli fel. Túl sok családját elveszítő, sikeres, de keserű vállalkozóval volt dolgom az elmúlt 25 évben, mióta a kereskedelemben dolgozom. Nincs tökéletes megoldás, és nyilván nagy annak a kockázata, hogy a kinevelt edző konkurencia lesz. Tudnék mesélni.. De érdemes belevágni, mert a másik alternatíva a teljes szétesés, kiégés. Edzőként kötelező lelkesnek lenni, és ezt napi 8 órában aligha lehet hitelesen művelni.

Mivel itt egy amúgy sikeres vállalkozásról van szó, fontos lesz az eddig csak fejben létező receptet papírra vetni. Mitől sikeres ez a vállalkozás? Hogyan lehet az eddig egyetlen edzővel működő vállalkozást duplikálni, vagyis miképpen lesz igaz mindez 2-3 vagy több új edzővel is, hogyan garantálhatom, hogy akkor is ugyanazt az élményt kapja a tanuló, amikor nem én tartom az edzést. Ezt kell megfejteni, ezt kell folyamat szinten szabályozni, és ezt kell betanítani az új edzőknek, majd számon kérni, ellenőrizni.

A másik kérdés arra vonatkozott, hogy miképpen tudom biztosítani, hogy a kinevelt edző ne szúrjon hátba. Nos, ha valaki erre tudja a választ írja meg, mert lehet szerződésben szabályozni bármit, de minden szerződés annyit ér, mint akik aláírták. Sok edzővel dolgoztam, megesett, hogy elváltak útjaink, de ahogy mondani szokták, minden ilyen esetben erősebbek lettünk.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook