Vegyél mély levegőt…

Vegyél mély levegőt…

Gyakran olvasom edzőktől ezt a tanácsot, és a helyzet az, hogy maga a mély levegőre való buzdítás több sebből is vérzik. Tekintve, hogy tapasztalatom alapján a sportolóink közel 80-85 százaléka hiperventillál, ha valamire nincs szükségük az pont a több levegő.

A mély levegő a többség számára a nagy levegőt jelenti, mások részére ez szájon át történik, megint mások a mellkast és vállakat emelve követik az úgy tűnik nem is egyszerű utasítást. A kérdés persze az, mit akarunk elérni a nagyobb levegő vételével.

Több oxigénre van szükségünk?

Aligha. A hiperventilláló sportolóink pontosan ugyanazt a oxigén szaturációs értéket mutatják, mint ami a nagykönyvben is látható, vagyis 95-98%, de jellemzően 97-98%. Vagyis aligha lehet a cél az, hogy elérjük a 100%-ot, aminek gyakorlatilag semmi értelme.

Szeretnénk megnyugodni?

A nagyobb légzés több oxigén is, de egy hiperventilláló sportoló esetén ami igazán hiányzik az a szén-dioxid. Ez a vegyület azért izgalmas része a légzésnek, mert sokkal több, mint egy mérgező gáz. Megfelelő mennyiségben – szaturáció, parciális nyomás – elősegíti, hogy a sejt képes legyen felvenni az oxigént a hemoglobinból. Vagyis ha valamit a többség esetén modani kellene, hogy vegyél kevesebb levegőt.

Vedd mélyre a levegőt? Akkor ez mit jelenthet?

A cél az lenne, hogy a beszívott levegő az orron keresztül nagy ellenállásba ütközzön – orr – és ezért munkára késztesse a rekeszizmot. Ennek okán a beszívott levegő képes mélyre hatolni a tüdőben, mert a tüdő alsóbb területén több vér található és több tüdőhólyagocska.

És még? Miért kellene mélyre szívni a levegőt?

A mélyebbre szívott levegő – orron án – nagyobb munkára kényszeríti a törzset körülölelő izmokat, és ezek képesek a megfelelő szekvencia okán stabilizálni a gerincet.

Regeneráció?

Ha pedig a cél a regeneráció, akkor lassítani kellene a légzést, optimalizálni a CO2 szintet, hogy végre az erek ellazulhassank, nőhessen az átmérőjük, ezáltal csökkenjen a pulzus és vérnyomás. A levegő lassú kifújása aktivizálja a bolygóideget, amitől gyorsan megnyugszol.

De ez már egy másik téma lenne. Szóval, mi van azzal a vegyél mély levegőt tanáccsal? Mit akarsz

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook