És megint a légzés…

És megint a légzés…

Mivel elég sokat publikálok légzés témakörben, sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban. Egy része inkább segítséget kér, vagy pontosításra vár. És persze, vannak olyan kérdések, melyek inkább arra vonatkoznak, miért is nem fontos ez az egész, vagy miért marhaság a légzéssel foglalkozni. Ezek jellemzően félreértésekből adódnak, de azért próbálok ezekre most itt válaszolni.

Ha ilyen fontos a légzés, miért nem foglalkoznak vele az élsportolók? – Nos, meg fogsz döbbenni, hány élsportoló nem foglalkozik a regenerációjával vagy az étkezésével. A helyzet az, hogy az élsportolók sok esetben inkább használhatók ellenpéldának. Ezzel együtt egyre több megkeresésünk van élsportolóktól, és a helyzet az, hogy már 3-5 napon belül arról számolnak be, hogy gyorsul és javul a regenerációjuk. És ahogy elérik ezt, elkezdünk dolgozni a teljesítmény aspektuson, amelyra annyit mondhatok, hogy közel 100% az elégedettségi rátánk, vagyis akivel elkezdünk dolgozni, annál működik is a módszer. És ne feledd, egy csomó élsportoló nem szívesen beszél arról, amitől javul a teljesítménye, mert nem szívesen adja ki a titkokat.

Én is végzek légzés gyakorlást naponta 10-20 percben, akkor ez most nem elég? – Nem tudom, mit értesz gyakorlás alatt, de ha már ennyit időt szánsz a dologra, mindenképpen nagy lépés. A kérdés az, hogy miképpen lélegzel a maradék 23 óra és 40 percben. Mert ha hiperventillálsz, nyitott szájjal alszol, sajnos ez a 20 perc alig elegendő valamire. A Buteyko módszer pont ezért okoz elképesztő változást, mert nem csak a gyakorlások rendszeressége fontos, hanem az is, hogy a gyakorlás nyeresége meg is maradjon napközben. És ehhez kell pár hétnyi tudatos figyelem, és egy jó szakember.

És mi van a légzéssel az edzőteremben? – Az átlag populáció esetén az edzés 80-90 százalékában mehet az orrlégzés. Az intenzitás meghatározásának lehet egy jó mérőszáma, ha csak az orrlégzés határáig emelem az ellenállást, esetleg kicsit fölé, és persze itt beesik ajd valamennyi szájlégzés. Ezzel szemben ahány futót látok – és nagyon sokat látok – mind szájon át lélegzik. Aztán nagy a csodálkozás, hogy allergia, megfázás, bedugult orr következik a futás után. Nyilván nem ok nélkül.

Azt írtad valahol, hogy az orrlégzés a preferált légzés. Én erőemelő vagyok, az orrlégzés egyszerűen marhaság egy erőemelőnek. – Nos, erőemelőként elsősorban koncentráljunk arra, hogy a a napod 22.5 órájában orron kellene lélegezned. És csak utána fókuszáljunk az edzőteremre. És ha már az edzőterem. A gyakorlatok között arra kell törekedned, hogy gyorsan tudj újfent orrlégzésre váltani. És most jutunk el a valódi kérdésedhez, mi van az emelések közben? A helyzet az, hogy az orron be instrukció itt sem tűnik elhibázottnak. Az orron keresztül vett levegő aktvizálja a rekeszizmot, amely stabilizálja a gerincet, főképpen a lumbális szakaszt. Nem is kell magyaráznom, milyen fontos ez, igaz? A kilégzés pedig a szokásos préselő légzés, ahogy mindig is csináltad. Akkor mi is most itt a kérdés?

Egy kis érdekesség:

A kutatás során az atléták biciklin 200Wattos ellenállással dolgoztak. Az egyik csoport szájon át, míg a másik orron át. Az utóbbi csoport átlagban 14 légzés/perc, míg az első 48 légzés/perces frekvenciával dolgozott.

A szájlégző csoport az 1-10 diszkomfort skálán 10, az orrlégző 4 pontot adott a nehézségi fokra.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207459608986691

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook