Deutérium kisokos 2

Deutérium kisokos 2

Ha (könnyű)vízről beszélük, akkor az egyszerű hidrogénmolekula, vagyis a protiumról van szó – amelyben egy proton és egy elektron van, de nincs semleges neutron benne – ez alkotja a H2O-t. A Földön megtalálható víz 99.9 százaléka H2O. A deutérium a hidrogén izotópja, amely egy protonból, egy elektronból és egy neutronból áll. A kiegészítő részecske miatt a deutérium „nehezebb”, mint a normál hidrogén. Ő is hidrogén, de ki van pattintva, így a mérete, súlya is nagyobb, mint a H2O-ban található két protium molekulában. Vegyjele a DHO, mert az egyik protium helyett egy deutérium furakodott a kötésbe. Az első rész ITT!

  • Egészségtelen növekedés létrehozása
  • Háromdimenziós struktúrák megváltoztatása
  • A kémiai reakciók lassulása (a kinetikus izotóp hatás)
  • A mitokondriumok károsodása és az ATP nanomotorok megsemmisítése

Egészségtelen növekedés létrehozása

Ahhoz, hogy sejtek növekedni legyenek képesek, úgy néz ki szükség van egy optimális mennyiségű deutériumra. Éppen ezért a fiatal szervezet deutérium szintje magasabb az általánosan egészségesnek elfogadottnál. És talán az sem meglepő, hogy idős korban a deutérium szintje ismét növekszik, de nem feltélenül a növekedés miatt, hanem a deutérium kiürülési mechanizmusok korlátozott működése okán. És vajon miért magasabb a deutérium szintje a rákos sejteknek? Mert a deutérium segíti a rákos sejtek burjánzsát, amiben sajnos ezek a sejtek eleve nagy hatékonysággal bírnak.

Háromdimenziós struktúrák megváltoztatása

A deutérium izotóp nem csak súlyban, de méretben is eltér a az egyszerű hidrogénmolekulától. A súlyt talán úgy lehet érzékeltetni, hogy képzeld el, ha egy focimeccset nem focilabdával, hanem medicinlabdával kellene lejátszanod. Vajon nőne-e a sérülési kockázat? ( Dr. Boros László használja ezt az analógiát…) És most a méretről. A Deutérium is hidrogén, vagyis ahol az egyszerű hidrogénmolekula kötésbe kerül, ő is képes rá, de ezzel a 3D molekuláris struktúra megváltozik. Márpedig ha minden igaz, ezeknek a térben meghatározott elrendezése van, és ha a deutérium felszaporodik, az hatással van az endokrin rendszertől kezdve az idegrendszerre is, és minden sejt receptorra.

A kémiai reakciók lassulása (a kinetikus izotóp hatás)

Na az eddigiek sem voltak nekem egyszerűen befogadhatók, de ez utóbbinál izzadtam rendesen. A helyzet az, hogy egy kémia folyamatban szabályzott ideje van a folyamat lejátszódásának. Ha mindenki jól viselkedik, ez gy is van, de ne feledd, a deutérium mimikri, egyszerű hidrogénmolekulaként viselkedik, de nem az. Ennek megfelelően lassítja a kémia reakciókat, esetenként 6-10-szer lassabbá téve ezeket a folyamatokat: 

  • Az enzimatikus reakciók lelassulnak
  • A neurotranszmitterek felszabadulása és újrafelvétele lelassul
  • A sejtosztódás és a javítás lelassul
  • A máj anyagcseréje lelassul

Források:

  • https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jpcc.8b09077
  • http://www.ecjones.org/ATP-Synthesis.pdf

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook