CUKOR NÉLKÜL MI LESZ VELED?

CUKOR NÉLKÜL MI LESZ VELED?
Gyakran keresnek meg azzal, hogy a véleményezzem egyes szakértők által javasolt diétájuk, mert 150 gramm szénhidrátot tartalmaz, és ezt soknak ítélik.
Hadd jegyezzem meg – nem vagyok dietetikus, így nem szoktam ilyen szakmai tanácsokat véleményezni. De azért kérdéseket csak fel lehet tenni, nem?
Nos, honnan származik a megdönthetetlen 150 grammos állítás?
Az agy naponta kb. 600 kcal energiát használ fel, ez pedig nagyjából 150 grammnyi cukornak felel meg, de van itt több szakmai hiba is.
1. Senki sem mondta, hogy 150 gramm cukorra van az agynak szüksége. 150 gramm glukózra esetleg igen, de a kettő nem ugyanaz.
2. Az agy képes energiaszükségletének 75 százalékát más forrásból – ketontestek, laktát – is ellátni. Így már csak közel 40 gramm marad. Természetesen vannak más sejtek is, amelyek preferálják a glukózt, lásd vese egyes területe, cornea, vörösvértest, herék.
3. A szervezet képes laktátot, ketontestet és glukózt is előállítani. Ez utóbbi esetén a 100-200 grammnyi glukózról beszélünk.
Amennyiben tehát napi 50 grammnyi szénhidrátot eszel meg, és a szervezeted további 100-200 grammnyi glukózt állít elő, miért is kellene 150 grammnyi szénhidrátot megenni?

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook