SZAUNA ÉS ÉLETHOSSZ

SZAUNA ÉS ÉLETHOSSZ

A szaunázás jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát? Nem rossz, főleg ha egy 21 éves éves követéssel végzett kutatásról beszélünk.

A kutatáshoz 2315, 42-60 éves, Finnország keleti részén lakó férfit követtek 21 éven át. Az önkéntesek közül 190-nel hirtelen szívhalál végzett, 281-en hunytak el szívkoszorúér-betegségben, 407-en szív- és érrendszeri betegségben – összesen 929-en haltak meg.

Az adatok azt mutatták, hogy akik rendszeresen szaunáztak, azokat kevésbé érintették a szívproblémák. A hirtelen szívhalál kockázata 22 százalékkal alacsonyabb volt azoknál a férfiaknál, akik heti kétszer-háromszor szaunáztak. Heti négy-hét szaunázással ez az arány 63 százalékra nőtt.

A szívkoszorúér-betegségek miatti halálozásnál hasonló adatokat találtak: heti két-három alkalom 23 százalékkal, heti négy-hét alkalom 48 százalékkal csökkentette a szívbetegség esélyét. A szív- és érrendszeri elhalálozások aránya 27 százalékkal mérséklődött a heti kétszer-háromszor, 50 százalékkal a négyszer-hétszer szaunázóknál.

Tovább csökkentek a kockázatok azoknál, akik tovább ültek a szaunában. Akik 11-19 percet töltöttek benn, azoknál 11 százalékkal csökkent a hirtelen szívhalál esélye. Akik ennél is többet szaunáztak – 20 percet meghaladó – , azoknál ez az érték már 52 százalék volt. ( index.)

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook