Falásroham? Van megoldás!

Falásroham? Van megoldás!

Amikor kliensekkel dolgozom, az ismertetett tudományos kutatások és a korábbi tapasztalataik miatt sokan döntenek úgy, hogy egy alacsony szénhidrátos és időben korlátozott étkezésre váltanak át. A kezdeti sikerek után pár esetben beszámolnak arról, hogy esetenkét falási rohamot kapnak. De mi lehet ennek az oka?

Még nem álltál át – míg a szervezeted elsősőrban a szénhidrátot tartja elsődleges energiaforrásnak, addig nem alakul ki az úgynevezett metabolikus rugalmasság, amely során képes más forrásból is fedezni az energia igényeket. Itt lesz szerepe a zsírsavaknak, ketonnak és a laktátnak is.

Cirkadián ritmus – A megtört cirkadián ritmus azt is jelenti, hogy a hormonpárok nem képesek egymás ellenében dolgozni, nem optimális időben kapcsolnak be és le. Ehhez csak pár egyszerű lépést kell megtenned, és az első mindig a napra jellemző természetes fénykörnyezet biztosítása.

Alvás – A töredezett, rövid, nem elég mély alvás már egy éjszaka után az inzulinrezisztencia irányába tolja a szervezetet, és ilyenkor a szervezet cukrot kíván. Egy másik kutatás szerint a rosszul alvók már 1-2 nap után napi 400 kcal extra kalóriát visznek be. Ez az állítás megerősíti az elsőt.

Légzés – A mély, lassú hasi légzés és megfelelő mennyiségű CO2 segít abban, hogy a glukóz kevesebb inzuin hatására lépjen át az izomsejtek membránján, ergo hatékonyabb a működés. Számos kutatás erősíti meg, hogy a helyes légzés hatására csökken a vérglukóz szintje.

Túl keveset eszel – Sokan nem veszik figyelembe, hogy egy alacsony szénhidrátos étkezés esetén gyorsul az anyagcsere. És nem is kicsit, akár napi 300-400 kcal mínuszba kerülhetsz csak attól, hogy megváltoztatod a makrotápanyag arányt. Ugyanez ellenkezőleg is igaz, a magas inzulin mindig lassuló anyagcserét okoz!

Mikrotápanyag hiány – Megtörténhet, hogy az éhséget egyes mikrotápanyakok hiánya produkálja. A megoldás nyilván a jó minőségű, tápanyagban sűrű étkezés folytatása.

Stressz – És ebből mindig van elég. Egyre több kutatás talál kapcsolatot a magas krónikus stressz, gyulladások és inzulinrezisztencia között.

Rossz makrótápanyag arány – No igen, erre is érdemes gondolni. Én még ketogén diéta során is a magasabb fehérjebevitel oldalán állok. Miért? Mert aktív emberként tudom, hogy a glukoneogenézis során a szervezet képes cukrot előállítani fehérjéből, és a cukrot nem enni kell, hanem gyártani.

Kiegészítők, amelyek segítenek, mert kedvező hatással vannak a vérglukózra:

 • Glicin
 • Berberin
 • Magnézium
 • Alfa liponsav

Kutatási linkek:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371664
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21666939
 • https://care.diabetesjournals.org/content/26/4/1147
 • https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000103
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2988700/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4919480/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook