TE HOL KEZDED?

TE HOL KEZDED?

Egy csomó edzőnek vannak jól bevált sémái arra, hogyan érjen el erőnövekedést vagy az állóképesség javítását, testkompozíció javulást – és sok esetben az én megoldásom teljesen ugyanaz lesz, mint a tiéd, mert a tapasztalat és az azonos forrásból táplálkozó szakirodalom okán vélhetően több dologban fogunk egyetérteni, mint amiben nem.

De az izgalmas kérdés mindig ez: hol kezdjem. Ismerem a sportoló céljait, előéletét, sérülési történetét, egészségügyi problémát. Sőt, ismerem már a személyes motivációját is, vagyis miért fontos neki a közös munka. A konzultáció során magyarán kiderült a cél, és elkezdünk az eszközön dolgozni, hogy minden egyes nap közelebb kerüljünk hozzá. Most a diétás megközelítést hagyom, edzésről beszélek. Azt már tudom, hogy a változás érdekében stresszt kell a szervezetre helyeznem, edzés formájában. Máris van a fejemben egy terv, ami a következő 10 percben drasztikusan változhat, mert ez az FMS teszt ideje – ahol az derül ki, hogy milyen jogosultságokkal rendelkezik a sportoló.

Természetesen abban hiszünk, hogy az edzés során alapvető emberi mozgások köré kell szerveznünk a terhelési paramétereket, de mi van, ha a sportoló hozott kompenzációi az amúgy hasznos edzést csak kockázatosabbá teszik? A napi 8-10 órányi kényszertartásban eltöltött idő az irodában kihat a testtartásra és a légzésre. Az FMS teszt nem csak feltárja, de számszerűsíti is a problémákat, ami sportolónak és edzőnek is segít abban, hogy a fejlődés pontos terv szerint haladjon.

Tegyük fel, hogy a guggolásod nem éri a megfelelő minőséget az FMS alapján. A kérdés ilyenkor azonnal ez: ugyan nem áll rendelkezésre a minőségi mozgás, de vajon van-e fájdalom. Magyarán a mozgás nem éri el a funckionalitás határát, de ha még fájdalommal is párosul, az különösen problémás. Ebben a helyzetben nema guggolás lett rossz gyakorlat, de az adott alanyra negatív hatással lenne a guggolás minta terhelése. Persze a guggolás lehet egyszerűen diszfunkcionális. Az, hogy mi okozza, első körben lényegtelen – ami lényeges, hogy felismertük a hibát, és további kutakodással feltárjuk a hiba természetét. A csodálatos dolog az FMS-ben az, hogy nem izmokkal, izületekkel dolgozik. Hanem mozgással és idegrendszerre, fejlődési szekvenciával és globális mozgásokkal. Ez azért izgalmas, mert az adott korrekció azonnal működik, nem két hét múlva, hanem ott a szemed előtt. Az, hogy innen hogyan lépsz tovább, izgalmas feladat.

Esetünkben ha a guggolás fájdalmas  a védd parancs lép életbe. Ez gyakran további teszteket, akár szakember bevonását jelenti, mert nem mindenkinek van jogosítványa és tudása a fájdalmas mozgás kezelésére.

Mi van, ha a guggolásegyszerűen biomechanikailag helytelen? Nos, ez a gyakorlat a korrigáld dobozba kerül. Ez azt jelenti, hogy soha többet nem guggolhatsz? Semmiképpen. Pusztán annyit jelent, hogy most a mozgás gyakorlása, terhelése több rizikót jelent, mint nyereséget. Vagyis a megfelelő korekciókkal akár perceken belül alkalmassá lehet a sportoló a következő fázisra.

És máris megérkeztünk a fejlesztés területére. Ezen a szinten nincsen olyan biomechanikai tényező, amely magát a mozgásmintát teszi alkalmatlanná a használatra, de lehet erő, állóképesség és még megannyi biomotoros funkció, amely messze van az optimálistól és/vagy szükségestől. Ebben a periódusban tehát ezeket fejlesztjük, és figyelünk arra, hogy a fejlesztés során ne essünk vissza a védd vagy korigáld dobozba.

Amit azonban lehetetlen szerintem elkerülni a védd – korrigáld – fejleszd hármas előtt az maga a szűrés, amely során pontosan tudjuk, hogy melyik mozgásminta hová kerül a folyamat során. És ebben az FMS verhetetlen.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook