Mobilitás vagy stabilitás?

Mobilitás vagy stabilitás?

Gombamód szaporodnak a mobility tréningek itthon is, és persze van aki még mindig BOSU párnán képzeli el a stabilitás fejlesztésének egyetlen módját. Kicsit tegyük rendbe ezt a dolgot, mert kezd a dolog követhetetlen lenni.

Melyik a fontosabb? A mobilitás vagy a stabilitás?

A válasz itt is a jó öreg attól függ, és kölcsönöz az edzőnek némi bölcsességet, ha mindezt az állát símogatva mondja. Attól függ, fiatal padavan, attól függ. És tényleg, mert azt, hogy az adott esetben melyik stratégia a fontosabb tesztnek, vizsgálatnak kell eldönteni. Lehet, hogy ez csak 5 perc, de akkor is, fel kell mérnünk, melyek a limitáló tényezők, és milyen stratégiával jutunk közelebb a célunkhoz

Mellékvágány: Az FMS teszt esetén azonnal kapok három dobozt, ahová egy adott sportoló mozgásait be tudom kategorizálni, így pontosan tudom, merre indulhatok el.

Védd – a mozgásminta bemutatása során fájdalmat tapasztaltunk. Tegyük fel, a guggolás során fáj a bal térd. Védd, vagyis nincs guggolás, és szakértő bevonása szükséges.

Korrigáld – A vállmobilits asszimetrikus 1-es. Kezdd meg a korrekciót, és hozd fel a különbséget a kívánt szintre.

Fejleszd – A helyes mintákat és a frissen korrigált mintákat kezdd megterhelni.

MobilitásA neuromuszkuláris rendszer azon képessége, hogy egy ízület vagy ízületek sorozatának a hatékony mozgását tegye lehetővé teljes, nem redukált, fájdalommentes mozgástartományban. De ez még ennél is több, mert a mobilitás egyben propriocepció vagyis a testem elhelyezése, érzékelése a térben, a 3D-s térkép frissítése a mechanoreceptorok segítségével.

Stabilitás: Aktív izomkontroll egy ízületre vonatkoztatva, hogy erőt továbbítson és mozgást kontroll alatt tartson, normális izom-hajlékonyság, és ízületi mobilitás jelenlétében. Értened kell, hogy minőségi stabilitás nem létezik minőségi propriocepció nélkül. És itt jön a csúcs: van, hogy a mobilitás hiánya a helytelen stabilitással függ össze.

Most már kezded kapisgálni, miért zseniális a Functional Movement System rendszere? Nos, azért, mert 5 perc alatt választ kapsz arra, hogy az adott mozgás a védd, korrigáld, fejleszd kategóriába illik-e, és hogy a leggyorsabb megoldás stabilitás vagy mobilitás stratégiát igényel.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook