XENOHORMÉZIS

XENOHORMÉZIS

A hormézis definícióját már mindenki oda meg vissza tudja. De mi az a xenohormézis? Gyakran olvashatsz arról, hogy zöldségeket azért kell enned, mert sok bennük a vitamin, rost és ásványianyag. Ami nem öl meg, az megerősít.

A helyzet az, hogy a legtöbb növény nem a barátod, hanem az ellenséged, és erről Stephen Gundry MD könyvében – a növényparadoxon – sokat olvashatsz. Igaz, a doki ír számos marhaságot is – szerinte 20-30 gramm fehérjére van szükséged naponta – de a lektinekkel kapcsolatban igaza van.

A lényeg az, hogy a növények az elfogyasztásukkal ugyanúgy stresszelik a testet, mint ahogy ezt teszi az edzés vagy a böjt, tehát a legtöbb növény elfogyasztása pont attól jó, mert rossz. És ahogy az edzés sem jó minden mennyiségben, talán ez igaz lehet a növények elfogyasztására is…

Ezeket a fitonutrienseket, például a szőlőben lévő resveratrolt, a pterostilbene-t, a fűszer kurkuma kurkuminját és a zöld teában található ECGC-t nevezik „böjt-utánzónak”, mert utánozzák az kalória-korlátozás vagy edzés fiziológiás hatásait. Hozzá kell tennem, a felszívódásuk és hasznosulásuk igen rossz, mert a növények olyan anti-tápanyagokat tartalmaznak, amelyek miatt a hasznosnak tartott tápanyagok felszívódása és hasznosulása igen kedvezőtlen.

Túl jól hangzik?

 A növényekben lévő természetes pesticidek reaktív oxigén részeket – ROS – generálnak, amelyek az Nrf2 jelúton keresztül az úgynevezett endogén, avagy belső antioxidáns rendszert aktivizálják.

Egy egészséges ember esetén, megfelelően sokszínű mikrobiom és áteszesztő-bél szindróma hiányában, ciklizálva és nem túl nagy mennyiségben ez igaz is. De ezt ma hány emberről mondhatjuk el?

És mégis a szakemberek úgy tesznek, mintha ez a jelút kizárólag csak a növényekben lévő pesticidek – lektin, polifenol, fitátok, szulforafán, oxalátok, stb -biztosítanák, és a ketontest, laktát, edzés, hőterápia erre nem lenne képes. Pedig de.

Valójában a züldségek nem a barátaid, és a növények nem azért vannak, hogy elfogyasszák őket. Van saját céljuk, ez a szaporodás, és növényevők általi elfogyasztásuk elősegíti az elterjedésük.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook