PRO ÉS PREBIOTIKUMOK – SZEDJÜK VAGY SEM?

PRO ÉS PREBIOTIKUMOK – SZEDJÜK VAGY SEM?
Most mindenki nyakalja a pre és probiotikumokat, mert ez most trend, és persze mert amúgy iszonyat üzlet is. Mekkora? Nos, jelenleg az éves eladás 45 milliárd dollár, de a növekedés folyamatos. Tehát amikor azt hallod, hogy ezt mindenképpen szedned kell, tudnod kell, hogy nem mindenki javasolja ezt tiszta szeretetből. És még az is, aki amúgy szeretetből teszi, mi van ha rossz forrásból szerzi be az információkat?
 
1. Tegyük fel, hogy az egyén bélflórája sérült. Ezt okozhatja egyes orvosi beavatkozás, környezeti tényezők, helytelen és szélsőségesen egysíkú táplálkozás, antibiotikum, stb. Logikus lenne tehét, hogy azonnal pótoljuk a hiányt? De honnan tudjuk, mekkora a kár, és mely törzsek sérültek?
 
2. Ha tudjuk, melyik fajta probiotikumot kellene használni. A szakértők most 4 nagy csoportba osztják a probiotikumokat, de sok ajánló ezzel nincs tisztában.
 
3. A probiotikum tehát baktériumtörzseket tartalmaz kapszulában, amelyet az ellenséges vonalak mögé kell ledobni. Ehhez túl kell élnie a gyomrot, amely célja részben a fertőtlenítés, tehát nem lehetetlen, hogy a bevitt probiotikum itt leli halálát. De mi történik azokkal, akik túlélik ezt a purgatóriumot?
 
4. Nos, ők a vékonybélbe kerülnek, hogy végre eljussanak a vastagbélbe. De ne felejtsük el – a vékonybélben nincs helye bélflórának, vagyis ha a probiotikum itt telepszik meg, teljesen mindegy, hogy jó vagy rossz, a rossz helyen mindkettő fajta kellemetlen tüneteket okoz.
 
5. Mondhatod erre, hogy jó, akkor mellé szedek pre-biotikumokat is, mert akkor elkezdem etetni a jó baktériumokat. Világos. És mi van akkor, hogy a vékonybélben már komoly buli van, mert ott már kiépült egy stabil bélflóra, igaz, ott nem szabadna lennie bélbaktériumoknak. Mi történik? Nos, baj…
6. Ugyanis a vékonybélben tartózkodási engedély nélkül élő bélbakterium a genetikai kódjának megfelelő munkát végzi, és fermentál, erjeszt. Ott, ahol nem szabadna, hogy erjesztés legyen.
Kezded érteni, mi a bajom azzal, hogy szedjen mindenki megadózsiban pro és prebiotikumot? És miért kellene szakértő segítsége az alkalmazáshoz? És miért nem szabadna ezt sem szedni pár héten túl?
 
https://www.strategyr.com/MarketResearch/Probiotics_Market_Trends.asp
https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-side-effects#section4

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook