Oxygen Advantage – Vo2 max

Oxygen Advantage – Vo2 max

A VO2 max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg. (A néve eredete: V̇ – térfogat, O2oxigén, max – maximum), nevezik még maximális oxigén felvételnek is. Mértékét megadják abszolút formában: liter oxigén percenként (l/min); illetve relatív formában: milliliter oxigén, melyet a test 1 kilogramja vesz fel percenként (ml/kg/min). Az utóbbi mennyiség összehasonlítási alapot ad a különböző sportágak versenyzőinek edzettségi állapotuk összehasonlítására.Forrás: wikipédia

Azt minden edző, és sok sportoló is tudja, mennyire fontos a Vo2max, a kérdés az, hogy a fejlesztés során mi módon teszünk szert jobb értékekre. Nos, ez a közvélekedés, de vajon tényleg a Vo2 max a király?

„Az oxigénigény folyamatosan növekszik, miközben a sebesség növekszik, és a legnagyobb sebességnél óriási értékeket ér el: a tényleges oxigénbevitel azonban eléri a maximális értéket, amelyen túlmenően az erőfeszítés nem vezethet az oxigénbevitelhez, a keringési és légzési rendszer korlátai miatt nem lehet magasabb.”(Noakes, 2008, 575. o.).

A Tim Noakes által fémjelzett “central governor” elmélet szerint egy ponton túl a szervezet limitálja a perifériákba jutó vér és így oxigén mennyiségét egy adott intenzitáson túl, védve a szívet attól, hogy oxigénhiányos állapotba kerüljön, ami a miokardiális iszkémiára jellemző állapot. Ennek okán a központi szabályzó gondoskodik arról is, hogy ne legyünk képesek minden izmunkat, nagy intenzitáson használni.

Az sem érdektelen, hogy a CO2-re erős ventillációs válasszal rendelkező sportolók Vo2max értékei korántsem optimálisak, a CO2 elleni csökkentett ventillációs válasz automatikusan megnövekedett Vo2max értéket jelent.

De van itt más is. A megnövekedett Co2 a szervezetben segít abban, hogy több oxigén jusson el a szövetekbe – Bohr hatás – vagyis a CO2-re erős ventillációs válasszal rendelkező sportolók nem jutnak elegendő oxigénhez.

Ezért is fontos, hogy az élsportolóink napi 3-4 alkalommal végeznek könnyű Oxygen Advantage gyakorlást, és a hatás nem marad el!

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook