Krióterápia, kriószauna

Krióterápia, kriószauna

A kriószauna és teljes testes krióterápia ma népszerű regenerációs eljárásnak számít, és én is kapok gyakran kérdéseket ezzel kapcsolatban, hogy javaslom-e a sportolóknak. Nos, van egy válasz, amit mindenki gyűlöl hallani, ez pedig az attól függ. És sajnos itt is ezt kell mondanom, mert sok függ attól, miért kívánjuk ezt a technológiát alkalmazni.

A hőterápia nem újdonság, elég csak a hideg vízben történő merülőfürdőre, a hidegzuhanyra, vagy akár a finn és infraszanuára gondolni. De említhetjük e kettő stratégia egyetlen alkalmon belül történő váltakozó használatát is, ami lehet a kontrasztfüdő, finn szauna kombinációja a hidegvizes zuhannyal vagy medencével. Magyarán szó sincs arról, hogy ez valamiféle új ötlet lenne, és én általában hajlok arra, hogy amit régóta használnak, azt érdemes megvizsgálni, hátha okkal állta ki az időpróbát.

A kriószauna tehát a hidegterápia körébe tartozik, ahol mínusz 120-180 fok közötti levegővel találkozik a szervezet. Minden hőterápia lényege, hogy immun és hormonális választ okoz, ez a meleg szauna esetén például a növekedési hormon nagymértékű akkut megnövekedését jelenti, de ez legyen egy másik írás témája. A hidegterápia esetén a jégszauna rengeteg spekulácra adott okot, és számos olyan hatást is tulajdonítanak neki, amelyekre bevallom én nem találtam kutatást, így ezeket inkább a városi legendák körébe sorolnám.

Melyek ezek? ( Forrás: http://www.cmed.hu/szolgaltatasok/krioszauna/ )

 • cellulitisz elleni kezelések
 • a szervezet általános fiatalítása
 • az arcbőr, arcizmok, ráncok elleni kezelések
 • bőr fiatalítása a test különböző területein
 • haj kezelése és erősítése
 • körmök erősítése és kezelése
 • bőrhibák kezelése
 • impotencia kezelése, libidó, erekció erősítése
 • természetes módon regenerálja a sejteket
 • a fizikai és az érzelmi problémák kezelése, ezek működésének javítása
 • túlsúly elleni kezelések
 • sebészeti beavatkozások utáni felépülés
 • megfázás megelőzése
 • stressz és ezek következményeinek megelőzése (álmatlanság, depresszió, táplálkozási zavarok)
 • egy teljes kúra megfelel 4 év intenzív fizikai edzésnek, igénybevételnek
 • akut és krónikus sportbetegségek utáni rekreáció
 • jó állóképesség fenntartása
 • fizikai, érzelmi kiváló állapot fenntartása versenyek előtt
 • sportolók rehabilitációja

Azért láthatjuk, vannak itt bőven túlzásnak tűnő kijelentések, és persze számos olyan, ami engem, mint edzőt talán nem érdekel. A kutatások többsége általában más technológiákkal hasonlítja össze a Teljes Testes Jégszauna ( TTJ) hatásait, és itt a TTJ jól teljesít, úgy, hogy ne felejtsük el, maga a TTJ 2-3 percet vesz igénybe, és az idő gyakran kulcs a sportoló részére. A markerek jellemzően a kreatin kináz és más sérüléssel kapcsolatos vagy gyulladásos faktor – interleukin – mérésére koncentrál, vagy a szervezet saját antioxidáns termelésére fókuszál.

“A tumor nekrózis faktor (TNFa), az interleukin 6 (IL-6) és az IL-10 nem változott 11 futó esetén, akik 48 perces pro-EIMD képzési protokollon mentek keresztül, és négy TTJ kezelésen estek át -110 ° C-on,  vagy kontrollként passzív regenerációs eljáráson mentek át. Éppen ellenkezőleg, a gyulladáscsökkentő marker IL-1β 24 h posztkezelés és a C-reaktív fehérje (CRP) 96 h poszt-WBC növekedése erősen gyengült a passzív rehabilitációhoz képest.” Vagyis fenti értékek, gyulladáscsökkentő markerek alcsonyan maradtak a kontrollcsoporthoz képest, ami ígéretes.

Az engem legjobban érdeklő kérdés mégis az, hogy mikor használjuk a sportolóval ezt a stratégiát. A véleményem szerint a legrosszabb időszak az alapozásé, mert ebben az időben pont én, az edző okozom a gyulladást a szervezetben. Ez azért is fontos, mert az orosz kutatások szerint a hideg és a fizikai edzés ugyanazon erőforrásokért versenyez, ami az adaptációs igények keveredését okozza, és mint ilyen, korlátozott adaptációs hatást. ( Az egy másik dolog, hogy a hidegben történő edzés nem okoz ilyen zavart, de ehhez vélhetően orosznak kell születni.)

Összefoglalva: A hidegterápiás kezelésről még mindig sok kutatás folyik. Miközben a hidegterápia és a hidegtermogenezis előnyei jól bizonyítottak számos területen, még mindig nem tudjuk, hogy teljes testes jégszauna más technológiákkal összehasonlítva több előnyt ígér-e, de az első kutatások szerint ígéretesek, bár az ára ma még meglehetősen magas, főleg a hidegmerülőfürdővel vagy a hidegzuhannyal összehasonlítva.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3233540/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20299758

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5411446/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21477164

https://cryosense.com/wp-content/Articulos/articulos-cientificos-escleosis-multiple/The%20effects%20of%20WBC%20in%20oxidative%20stress%20in%20multiple%20sclerosis%20patients.pdf

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook