Kettlebell – nem jó ez semmire…

Kettlebell – nem jó ez semmire…

Miért van az, hogy az elit atléták edzésében a kettlebell jobbára úgy jelenik meg, mint valami izgalmas kellék, amivel vagy farmer-járást végeznek, vagy anatómiailag helytelen csukló pozícióban próbálnak katonai nyomást végezni. Nos, azért, mert az edzők többsége még mindig / ismét a sport-specifikus edzés bűvkörében él, és nem érti, hogy mennyire elegáns módon lehet edzést tervezni pár kettlebellre, saját súlyos gyakorlatokra, egy TRX-re no meg pár húzódzkodóra. De most a téma kettlebell…

Nem rossz gyakorlat, de ehhez minek a kettlebell?

Gyakran hallom edzőktől, hogy jó eszköz a kettlebell, de csak pár gyakorlatra lehet használni, és lássuk be, azok sem sport-specifikusak. A helyzet az, hogy a sport-specifikus edzés többsége maga a sportág gyakorlása. Kivéve, ha sportág neve erőemelés, súlyemelés és girevoy sport, ahol nyilván van megannyi kiegészítő gyakorlat, de azért a kiegészítő edzés és maga a sport-specifikus edzés azért mégis hasonló.

Az edzők többsége amikor edzésről beszél, akkor gyakorlatról és eszközről beszél. Mi pedig az edzés és eszköz által kiváltott hatásról, mégpedig alapelvek mentén.

Nézzük a kettlebell kétkezes lendítést, mely egyesek szerint remek metabolikus “finisher”, és szuper EPOC hatással jár a használata. Szerintem a legjobb EPOC hatása a nem megevett fánknak van, de elképzelhető, hogy magamra fogok maradni a véleményemmel.

De mit tud a kettlebell kétkezes lendítés, amitől minden olyan sportban, ahol fontos a robbankonyság, sőt – a repetitív robbanékonyság – azonnal be kellene vezetni az alkalmazását?

  1. A helyesen oktatott lendítés alapja az elemelés. Az elemelés alapja pedig a mellső híd és a csípőhajlítás képessége. Vagyis az elemelés során megtanítjuk a törzsnek azt, hogy a helyes anatómiai pozíciót fenntartva képes legyen erőt – energiát – minimális veszteség nélkül az alsó és felsőtest között közvetíteni.
  2. A lendítés során a helyes súlyválasztással segítünk abban, hogy a sportoló kvázi-pliometrikus gyakorlatot hajtson végre. Segítünk az lusta idegrendszerrel megáldott sportolónak, hogy minimális kockázat mellett felébressze az idegrendszert, és optimális intra és intermuszkuláris koordinációt teremtsem. Ismét, megtanul energiát átadni, minimális veszteség mellett.
  3. A sebességet monitorozva segítjük felépíteni a repetitív sprint képességet az alapozás során, de még sprint nélkül. Így kisebb mechanikai stresszt okozva segítjük a sportoló fejlesztését, aki egy ponton már sprinttel fogja ugyanezt a készséget fejleszteni egy következő blokkban.
  4. Feszítés, kioldás. Olyan készség ez, amely gyakorlása bárkit jobb atlétává tesz. Azt mondtam, gyorsabb futóvá? Nem, mert a futás specifikus készség, amely fejlesztése külön fejezet az atléta fejlesztésekor.

Most persze mondhatod, hogy a kettlebell lendítés úgynevezett bilaterális gyakorlat, és ebben az pozícióban nem történik valós sportági mozgás. Nos, akkor nem ismered az oldalazó lendítés és a split-squat kettlebell szakítást.

De amúgy igazad van, mert ezekre a speciális készségekre majd a pályán lesz szükség, amit a pályán kell fejleszteni, de ehhez jó alapok kellenek.

Például egy jó kis kettlebell lendítés meg is adja az alapok egy részét.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook