KÉSZENLÉT

KÉSZENLÉT
Minden a készenlétről szól, de előbb definiáljuk, mit is jelent? Hogyan verhet meg egy alapvetően alacsonyabb felkészültségű sportoló vagy csapat egy másik, értékesebb, magasabban jegyzett ellenfelet? 
 
A készlenlét a sportoló aktuális (funkcionális) állapota, mely meghatározza azt a képességét, hogy hatékonyan ki tudja aknázni a teljesítmény potenciálját, vagyis felkészültségét.
 
Nem keverendő össze a felkészültséggel, ami a sportoló sokoldalú, összesített állapota, mely az alábbi összetevők speciális fejlettségi szintjéből áll össze:
– Készség (sport-specifikus)
– Fizikális felkészültség
– Technikai felkészültség
– Taktikai felkészültség
– Pszichológiai felkészültség
– Intellektuális felkészültség
 
MI jelent ez? Tegyük fel, hogy az alanyunk Lionel Messi, aki állítólag egy remel focista. Lionel Messi esetén nem tudnánk olyan edzőt megnevezni a világon, aki ebből a zseniből jobb focistát tudna faragni, mert Messi felkszültsége az elvégzett munka hatására közel maximális. ( Persze, ő ettől még tudja, hol vannak a hibák, és gyakorol bizonyosan, de most ne ragadjunk le itt…)
 
És mi a helyzet a készenléttel? Nos, ha Messinek van egy kisebb sérülése, nem tudja a teljes felkészültségi szintjének megfelelően játszani a focit. Ha nem alszik jól, 18 órát repült,szintén képtelen lesz a felkészültségének megfelelően játszani, mert a készenlét határozza meg, hogy mit tud érvényesíteni a felkészültségből.
Az én elképzelésem szerint a készenlétnek több mérési módja is van:
– Együttműködés – készen áll-e a munkára
– Légzés – Buteyko és DNS
– Mozgás – FMS
– Általános – Omegwave
– Fittség – Általános és alapvető tesztek.
– Teljesítmény – Tesztek a
– Sport-specifikus teljesítmény – minden olyan specifikus teszt, ami a sporthoz kapcsolódó adatokat ad a továbblépéshez.
Javaslom tehát edzőként, hogy ezekben a témákban mélyedj el, mert itt van a kutya elásva.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook