KÁVÉ – VAJON HOGYAN HAT A KOFFEIN AZ ALVÁSOD MINŐSÉGÉRE?

KÁVÉ – VAJON HOGYAN HAT A KOFFEIN AZ ALVÁSOD MINŐSÉGÉRE?

Nos, aki ismer tudja, hogy kifejezetten szeretem a jó kávét, és meglehetősen nagy dózísban fogyasztom ezt az italt. De azt kevesen tudják, hogy alapvetően gyenge kávét szoktam inni, szinte kizárólag ürsen vagy némi MCT olajjal, és 12 után csak koffeimentest iszom, vagy azt sem. Miért?

“Az alvási szakemberek mindig azt gyanították, hogy a koffein hosszú időn át megzavarhatja az alvást, miután elfogyasztották” – mondta az MSA Safwan Badr elnöke.

“Ez a tanulmány objektív bizonyítékot szolgáltat arra az általános ajánlásra támaszkodva, hogy a koffein késő délutáni és éjszakai elkerülésével javul az alvás minősége. Az eredmények azt mutatják, hogy 400 mg koffein (kb. 2-3 csésze kávé) lefekvéskor vagy három és hat órával azelőtt, hogy aludni térnénk jelentősen megzavarja az alvásminőséget.

Még ha a koffein elfogyasztása hat órával az ágyba kerülés előtt történt, az objektív módon mért teljes alvási idő drasztikusan csökkent (több mint egy óra). A szubjektív beszámolók szerint azonban a résztvevők tudatában voltak ennek az alvászavarnak.”

Ugyan a kutatás szubjektív adatokon alapul, nagyjából összevág azzal, amiről sokan panaszkodnak a késői kávéfogyasztással kapcsolatban. Én kifejezetten azt javaslom, hogy próbáld ki ezt a fajta kávézást, és ne ülj fel annak a véleménynek, hogy kávézni minden időben hasznos. A fenti kutatást sokan alvásmonitorozó eszközökkel is vizsgálták – én is – és azt találtuk, hogy az alvás minősége, mélysége, REM ciklusok száma drasztikusan csökken a délutáni kávéfogyasztás hatására.

Christopher Drake, Timothy Roehrs, John Shambroom, Thomas Roth. Caffeine Effects on Sleep Taken 0, 3, or 6 Hours before Going to Bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 2013; DOI: 10.5664/jcsm.3170

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook