Goldilock – avagy Aranyfürtöcske…

Goldilock – avagy Aranyfürtöcske…

A Facebook írásaimban gyakran írok és hivatkozom a Goldilock szabályra, aminek az alapját egy angol mese adja, amely így az USA területén is elég mépszerű lett. De hogyan téved ez a drága Goldilock – avagy Aranyfürtöcske – a tudomány, sporttudomány, de a akár a csillagászat területére.

Nos a mese szerint a Goldilock eltéved, és 3 medve házába tér be. Az egyiknek túl kemény az ágya, a másiknak túl puha, de a harmadiknak pont megfelelő. Az egyik étele túl forró, a másiké túl hideg, de a harmadiké pont a megfelelően meleg. És így tovább…

A csillagászok szerint a Földön azért van élet, mert a Goldilock zónában van, vagyis nem túl távol a naptól, de nem is túl közel. És a Te dolgod, mint edző az, hogy az edzésterhelés során ne legyen a terhelés túl sok, de túl kevés sem.

A túl sok stressz feldolgozhatatlan mennyiségű adaptációs kényszert okoz, míg a túl kevés nem okoz szinte semmi adaptációs kényszert.

És a fantasztikus ebben az, hogy szinte mindenre értelmezhető ez az állítás. Hiszen a túl kevés oxigén – hipoxia – krónikusan alkalmazva sajnos megbetegít minket, ahogy a túl sok is.

Nos, egy angol, kissé bugyuta mese így segít nekünk abban, hogy eligazodjuk a nem túl sok, nem túl kevés kérdésében.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook