Funkcionális rendszerek…

Funkcionális rendszerek…

Előbb hadd jelentsek be egy remek hírt.

Az Omegawave vezetősége úgy döntött, hogy azt a képzését, ami eddig csak top európai csapatok, vagy az NFL és az NHL számára volt elérhető, immáron szélesebb körben is elérhetővé teszi.

És ha minden igaz, az első teszt oktatás még iden lesz.

Budapesten.

És akkor most maga a cikk…

Funkcionális rendszer olyan biológiai összetevők dinamikus, önszabályozó struktúrája, melyek együtt dolgoznak a sportoló számára hasznos adaptációs eredmény elérése érdekében.

A biológiai rendszerek (pl. a keringési-, a légző-, vagy az idegrendszer, izom vagy hormonrendszer) nem elkülönülten dolgoznak, mint azt klasszikus anatómiából és fiziológiából tanították. Egy funkcionális rendszer összetett struktúrát alkot, mely önálló rendszereket és szerveket von be és köt össze, hogy azok egyetlen mechanizmusként működjenek tovább. Bármely biológiai összetevő (pl. az ideg-, vagy izomrendszer) funkcionális rendszerbe törtènő bevonásának vagy onnan való kihagyásának egyetlen kritériuma a végső cél elérése szempontjából való hasznossága.

Sport-specifikus funkcionális rendszerek kiépítése segítségével a sportoló a felkészültség és sport kiválóság magasabb szintjét érheti el minimális adaptàciós költség árán. Azonban egy hasznos sport-specifikus funkcionális rendszer kiépítéséhez fontos előbb azt meghatározni, hogy mely eszközöket és módszereket szeretnénk használni.

 

Elsősorban tehát a cél megismerni az atléta jelenlegi funkcionális rendszereinek állapotát, és az edzésfolyamat során közelíteni ahhoz, amit az adott sport, vagy éppen az egészsége megkíván.

Más és más módon célozzuk meg a külnböző rendszereket, illetve tudjuk, hogy a különböző edzéscélok más és más rendszerek dominanciáját jelentik, más rendszerek kárára, de ettől függetlenül az összes rendszernek szinkronban kell dolgoznia.(pl. a keringési-, a légző-, vagy az idegrendszer, izom vagy hormonrendszer)

Honnan tudunk megfelelő választ kapni ezekre a kérdéskre. Labor, Omegawave, általános és sport-specifikus tesztek formájában. De ne felejtsük el, minket nem csak az érdekel, milyen teljesítményt képes a sportoló leadni, hanem az is, hogy ez mekkora adaptációs költséggel jár.

Vegyünk most engem, mint a teszt alanyát.

– 46 éves sportoló

– jelenleg 12 hetes saját testúlyos ciklus közepén, kiegészítő kettlebell edzések, heti 4-5 BJJ.

– heti edzések száma 10-12

– célok: nyugalmi pulzus csökkentése, funkcionális izomtömeg növelése, regenerációs képesség fokozása, anti glikolitikus tréning.

Megoldások:

Blokk 1 – Nyugalmi pulzus csökkentése: heti 2-3 cardiac output edzés, szobabicikli.

Blokk 2 – Fukcionális izomtömeg, hormonális rendszer: heti 3-4 KAATSU.

Blokk 3 – Erő: heti 1 edzés 5×5-8 tartományban, közel bukásig. Kézállásban nyomás, nagy súlyos goblet, húzódzkodás.

Blokk 4 – Saját súlyos technikai edzés: heti 4 alkalom. Kézállásba emelés, támasz gyakorlások.

Blokk 5 – BJJ, ebből 3 technikai edzés rövid gurulással, 2 csak küzdelmi edzés, 50 perc.

Blokk 6 – Antiglikolitikus edzés. 20-30 perc nehéz egykezes swing. EMOM 4 darab / perc. Heti 2.

– Nagyjából az egy hétre eső elvégzendő munka tervét látod. Ideális esetben ez meg is történik. De…

– Ha most mindent, mindennel összeadsz, akkor messze nagyobb szám jön ki, mint a 12. És éppen ez a lényeg. A blokkok összevonhatók, egy edzés keretében több munka is elvégezhető, arra ügyelve, hogy az egyik adaptációs üzenet ne üsse agyon a másikat. Példának okárt a Blokk 4 után az adott edzésnapon a jöhet a Blokk 6, más napokon a Blokk 4 után a blokk 3 vagy a blokk 1 jön.

– A kiegészítő edzéseim hossza NEM haladja meg az 50 percet. De megesik, hogy csak 30 percről beszélünk.

– Honnan tudom, mi után mi jön? Vagy az adott napon milyen volument / intenzitást használok? Nos, erre válasz az Omegawave.

– Mit takar Blokk 2? A cél az izom és hormonális rendszer fejlesztése, a specifikus edzés az endokrin mirigyek tömegét növeli, amely segít abban, hogy nagyon mennyiségben legyen jelen tesztoszteron. És ennek a regenerációhoz bizony köze van. Sosem hallottál még erről? Ja, ezek a ruszkik…:)

Kérdés?

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook