Esettanulmány

Esettanulmány

Az egyik HKC képzésen az egyik résztvevő – 42 éves férfi –  jobb karját/könyökét képtelen volt kinyújtani, ezt a program elején jelezte is, ugyanakkor fájdalommal ez a probláma nem párosult. A teljes kinyújtáshoz 20 fok hiányozhatott, ami kifejezetten szembetűnő…

Mivel az első technika a deadlift és a swing, ez még nem volt nagyon zavaró, de félő volt, hogy TGU esetén azért ez elég komoly problémákat okoz majd. Már a bemutatkozásánál jelezte, hogy ez nem baleset, hanem születésétől fogva probléma, a műtéti kezelést javasolták neki, de ezt nem fogadta el. Korábban országos szinten jegyzett kerékpáros volt, így az egész eset kapott egy érdekes vetületet, mert az alsó és felső cross szindróma – Janda – egyszerre volt jelen a kliensnél. Elmondása szerint 28 kilóval bal karral már képes volt szabályos TGU-ra, de a jobb karral 8 és 12 kiló körül dolgozott, és az is igen bizonytalan volt.

Az első 5 percben tartásjavító gyakorlakkal a proprioceptív rendszert stimuláltuk, majd több ízületel külön precíziós mozgásokat végeztünk, PNF gyakorlatokkal a szinte teljesen inaktív tricepsz aktivizálása is megtörtént, végül újra teszteltük a jobb kart/könyököt. Az egész program 10-12 perce után a könyök 42 év után kinyújtható volt, a török felállás előbb cipővel majd súllyal is sikeres és szabályos volt.

Az, hogy a srác majdnem elsírta magát, nagyon visszafogottan fejezi ki az örömét. Na ezért érdemes csinálni, komolyan. Megjegyzem a teljes időtartam alatt a jobb karjához hozzá sem értem.

Kiegészítés – ez jött egy órája emailben:

“MY ELBOW IS LIKE NEW – can do tgu with 24 kg on right hand w/o problem – a könyököm mintha új lenne – minden gond nélkül megy a jobb kezes TGU” :)))

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook