Edzőknek! Omegawave – mégis mi ez az úri huncutság, kérem?

Edzőknek! Omegawave – mégis mi ez az úri huncutság, kérem?

Rengeteg alkalommal beszélek, prezentálok edzőknek, döntéshozóknak az Omegawave előnyeiről, és gyakran látom az első pár percben a bizonytalanságot. Egészen pontosan mit is mér ez? Vajon meg tudja-e mondani ez a pár perces mérés, hogy hogyan fog szerepelni, játszani a játékosom? Nos, általában ezek az első kérdések, de azért ne fussunk ennyire előre.

Az, hogy mit mér – vagyis milyen begyűjtött információkra alapozva ad javaslatot a rendszer – közel 60 év kutatása alapozza meg. Legyen az a szívfrekvencia változékonysága vagy a DC potenciál, ennek több évtizednyi szakirodalma van, elsősorban orosz nyelvterületen, de ma már az amúgy kissé az ezen a területen lemaradt nyugati orvostudomány és remekül felzárkózott.

Akit tehát maga a mérések tudományos háttere érdekel, annak IDE feltettem ennek a magyar nyelvű anyagát. Jó szórakozást, garantálom izgalmas lesz!

Mit határozunk meg tehát?  Az adott tevékenység úgynevezett adaptációs költségét és a sportoló aktuális készenléti fokát az edzésinger befogadására.

Az elsődleges célunk, hogy az edzésfolyamat során elérjük az úgynevezett sportági kiválóság magas fokát.

Sport kiválóság – a sportoló azon képessége, hogy szükség esetén bármely körülmények között el tudja érni a felkészültség legmagasabb szintjét fizikailag, technikailag, taktikailag, pszichológiailag és intellektuálisan egyaránt (azaz edzés és verseny során, jelentős mértékű pszichológiai stressz jelenléte mellett).

Ahhoz, hogy értsük, miről szól ez az egész, előbb definiáljuk magát az adaptációt és az adaptációs költséget, készenlétet, felkészültséget, felkészülést.

Adaptáció – a környezetben bekövetkező, edzéstől függő vagy független változásokhoz történő alkalmazkodás folyamata.

Ha a terhelés rendszeresen ismétlődik, a test elkezd kialakítani egy speciális, az adott típusú tevékenységhez megfelelő adaptáción alapuló funkcionális rendszert. Ez olyan adaptációs újrastrukturáláson keresztül valósul meg, mely a lehető leghatékonyabb az energiaforrások fogyasztását és felhasználását tekintve, miközben egyúttal fokozatosan csökken a folyamat költsége is. Ezen speciális funkcionális rendszer kiépítését a végső cél elérése során jelentkező hasznossága határozza meg.

Készenlét – a sportoló aktuális állapota, mely meghatározza azt a képességét, hogy hatékonyan ki tudja aknázni a teljesítmény potenciálját.

Felkészülés – az összes olyan tényező kezelésének a folyamata, melyek befolyásolják a sportolót – ezáltal biztosítva a sportteljesítmény és az elért eredmények folyamatos növekedését.

Felkészültség – egy sportoló sokoldalú, összesített állapota, amely tartalmazza a sport-specifikus, technikai, taktikai, fizikális, pszichológia, intellektuális felkészültséget.

A célunk tehát végsősoron az, hogy a sportoló edzései során megfelelően válasszuk meg a terhelés volumenét, intenzitását és fajtáját. Ha ezt a folyamatot jól menedzseljük, a sportoló eléri a kiválóságot, és nagy gyakorisággal rendelkezik magas készenléttel. Ez a top atléta két olyan jellemzője, amit minden edző ismer és meg is céloz!

Tehát az Omegawave segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy meghatározzuk a mai napi edzésterhelést a reggeli vagy edzés előtti méréssel.

Különösen izgalmas az, amikor az edzőnek nincs más választása, mint az adott sportolót versenyeztetni, annak ellenére, hogy a reggeli mérés korántsem mutat magas készenléti fokot. Edzésen lehetőségünk van, hogy az edzésváltozókkal zsonglőrködjünk, ha a helyzet úgy kívánja. De egy meccs előtt ez a luxus nem áll rendelkezésre.

Nos ilyenkor jön az edzői munka művészet része, és ez egy olyan dolog, amit számtalan esetben alkalmaztam sportokkal edzőkkel. A mérés megmutatja, hogy a sportoló Központi Idegrendszere remek állapotban van, esetleg túlságosan izgul, vagy éppen a sok izgulástól már ki is merült. Azt is látjuk, hogy a szívfrekvencia-változékonysága alapján paraszimpatikus vagy éppen szimpatikus tónusban van az adott atléta. És amikor ezek tisztán láthatók, tehetünk azért, hogy az ideális állapot felé tessékeljük a rendszereket, akár 1-2 óra alatt is hatalmas változást okozva. Nem fogok most minden poént lelőni, de ez az a része az OMEGWAVE alkalmazásnak, ami minden edzőt lázba kellene, hogy hozzon, mert itt egy hatalmas tartalék van minden sportolóban…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook