Csöbörből-vödörbe: edzésfilozófia mesterfokon – 3 rész.

Csöbörből-vödörbe: edzésfilozófia mesterfokon – 3 rész.

Az előző részben már említettem, hogy a következő stációban a mobilitás és a stabilitás kerül terítékre. Fontos, hogy előbb a definíciókkal legyünk tisztában.

Mobilitás: A neuromuszkuláris rendszer azon képessége, hogy egy ízület vagy ízületek sorozatának a hatékony mozgását tegye lehetővé teljes, nem redukált, fájdalommentes mozgástartományban.

Stabilitás: Aktív izomkontroll egy ízületre vonatkoztatva, hogy erőt továbbítson és mozgást kontroll alatt tartson, normális izom-hajlékonyság, és ízületi mobilitás jelenlétében.

A mobilitás alapvetően tehát nem flexibilitás és nem is passzív mozgástartomány, sokkal több ennél. A mobilitás propriocepció elsődlegesen, mert az idegrendszer inkább képes azt a szegmentumot stabilizálni, amely helyéről elképzelése van, és ehhez van szükség a mobilitásra. Azt, hogy a mobilitást milyen stratégiával érjük el, megint tudás, tapasztalat, lehetőség, sportolótól függő, de a lényeg az, hogy rendelkezésre álljon az a szükséges és kontrollált mozgástartomány, amire szükségünk van.

A stabilitás a fenti kép alapján lehet statikus és dinamikus, és az FMS kurzusokon órákat töltünk el azzal, hogy az edzés során ezt már egyszerűen tudja alkalmazni az edző, és pontos progressziókkal rendelkezzen a fejlesztés során.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook