Az edzés elemei…

Az edzés elemei…

Az én agyam sajnos úgy működik, hogy mindent és mindenkit dobozokba rendezek, mert így utána egyszerűbb megtalálni az adott dobozhoz tartozó tartalmat. Lásd barátok doboz, esetleg robbanékonysági doboz. A robbanékony barátok is lehet doboz, de azért érdemes a dobozok számát limitálni…

Amikor az edzést tervezek és elkezdek madártávlatból fókuszálni a részletekre, akkor terület fölé kerülve meghatározom az általános célokat. És ha Google Earth analógiát használok, házszintre érve összeállnak azok az apró részletek, amelyek a gyakorlatok, kivitelezés sebessége, pihenőidő, vagyis azok a dolgok, amivel a legtöbb edző alapvetően kezdeni szokott, de ez csak a vége a tervezésnek. Persze, most lehet makro, mezo és mikró ciklusokról is beszélni, de mennyivel érthetőbb a madártávlat…

1. Mozgásminőség felmérése, mobilitás blokk – FMS havonta. GFM. Amennyiben nem ismered a programot, általános ízületi terhelés nélküli és terheléses mobilitás, SMR henger.

2. Törzsstabilitás blokk – GFM. Amennyiben nem ismered a programot, gurulások, kisétálós fekvőtámaszok, mászás kombinációk.

3. Szubmaximális pliometrikus blokk – ugrókötelezés, könnyű kettlebell lendítés, helyben ugrálás, szökdelések.

4. Technikai blokk – minden olyan gyakorlat, amelyet később más blokkba akarunk helyezni, de most még a technikai készség elsajátítása fontos. Ilyen a kettlebell lendítés. Az optimális technikai szint után kerülhet be a gyakorlat a 2-3-5-6-7 blokkokba.

5. Robbanékonysági blokk – robbanékonyságot fejlesztő gyakorlatok, kettlebell kétkezes lendítés, sprint, dobozra ugrás, kettlebell lökés és felrántás.

6. Erő blokk / hipertrófia blokk – bővebb felsorolás lent.

7. Metabolikus kondicionálás blokk – bővebb felsorolás lent. Saját súlyos, kettlebelles vagy C2 / Airdyne variációk az alacsony intenzitással végzett kardiótól a HIIT-ig.

8. GFM FE blokk – Amennyiben nem ismered a programot, általános ízületi terhelés nélküli és terheléses mobilitás, SMR henger, PNF nyújtás.

Ahol a hibát gyakran elkövetjük, hogy mindent be akarunk szuszakolni egyetlen edzésbe, illetve nem vesszük figyelembe, hogy egyes edzésingerek kioltanak más edzésingereket, aztán jön a nagy csodálkozás, hogy a program nem működik. Nos, a periodizáció lényege pont az lenne, hogy olyan környezetet teremtek, amely során a szervezet nem képes mást tenni, mint alkalmazkodni a terheléshez. Ahogy korábban írtam, a természetben nem létezik foci, így a labdarúgás esetén olyan speciális környezetet kell teremtenem, ahol a szervezet kénytelen focistává adaptálódni.

Az www.360akademia.hu által szervezett PWRON képzés azért született, hogy magabiztos legyél az edzéstervezésben…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook