Az atléta felépítése

Az atléta felépítése

Az egyik elképzelés szerint az atléták születnek, más elképzelés szerint az atlétákat mi magunk – edzők – kreáljuk A igazság vélhetően most is valahol a két sarkos állítás között van. Miután a genetikai hátteret aligha vagyunk képesek módosítani, koncentráljunk arra, amin mégis változtatni tudunk. És ez nem is kevés…


Az elképzelés az, hogy mielőtt sport-specifikus adaptációkat építünk fel, kreáljunk olyan általános adaptációkat, melyek:

1. Kihatnak a későbbi pozitív sport-specifikus adaptációkra.

2. Nem csak a sportági, de az egészségügyi kockázatokat is minimálisra szorítják.

Nos, elsősorban nevezzük meg azokat az adaptációkat, amire egy atléta felépítésénél szükségünk lesz.Alapvetően most a szovjet / orosz kutatásokra támaszkodom, mert abban a szerencsés helyzetben vagyok zseniktől tanulhatok: Val Nasedkin és Roman Fominról van szó…

1. A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) nagy tömege – itt most legfőképpen azon mirigyekről van szó, melyek a a tesztoszteron termelésért felelősek. ( HGP tengely) Ez egy elképesztő kemény edzés, 4-6 hétnél tovább aliga lehet alkalmazni, így használata nagy körültekintést igényel, mert ezen mirigyek mérete csökkenni kezd, illetve a sejtek érzékenysége drasztikusan csökken, így még a megnövelt hormonszint is elveszíti hatását.

2. T-limfociták proliferációja, bolygóideg tónusa – Aligha lehet azzal vitázni, hogy az edzés stressz, ami meglehetősen komplex választ vált ki a szervezetből, amely része az immunrendszer is. A megfelelő volumen és intezitás megválasztása a titka annak, hogy nem dolgoztatjuk túl sem az immunrendszert, sem az autonóm idegrendszert. Vagyis a titok pont időben, pont eleget…

3. Sport-specikus szív – Legyszerűsítve erős és nagy űrmérettel rendelkező szívet akarunk létrehozni. Ez elsőre ellentétes edzéshatásnak tűnik, de az ingerek jó időben és helyes megválasztásával elérhetjük a célunkat. Ez az a pont, ahol nagy szerepe van a 120-150-es pulzuson végzett 30-120 perces munkának, de célja van a HIIT-nek is. Elképzelehető, hogy a HITT és a hagyományos kardió edzéseket javaslóknak is igaza van? Simán…

4. Magas oxidatív funkció az I-es és II-es tpusú izomrostokban. – Ismét a helyes edzésingerekről szól a történet. Természetesen ez is sportspecifikus edzéstervezést igényel, de azzal aligha lehet vitázni, hogy egy magas oxidatív funkcióval rendelkező gyors rost hosszabb ideig képes nagy teljesítményt leadni, mint egy hasonló képességgel nem rendelkező másik gyors rost. A játék neve: ki tud több mitokondriumot begyömöszölni az adott területre, és ez egy elképesztően nagy kihívás.

Egyéb megfontolások

5. Szarkoplazmikus retikulum – mi lenne, ha speciális edzéssel képesek lennénk ennek a méretének növelésére? Működéséről többet ITT – de a nagyobb méret itt több kalciumot jelent.

6. Magas mitokondrium súrűség a szívben és a rekesziszomban –  amely segíti a gyors regenerálódást. Anaerob-küszöbön történő edzés.

Az érdekessége a fenti listának az, hogy a 2-es pont csak nagy körültekintéssel fejleszthető, és ez az Omegawave előnye. Mert az OW applikció minden esetben megadja az optimális edzésterhelés adatait, amelyből az atléta azért fog könnyebben regenerálódni, mert sem túl sok, sem túl kevés nem érte, hanem pont az optimális mennyiségben kapott stresszt, És ez az, ami az immunredszer és a bolygóideg szabályozását pont annyira terheli, amit még képes elviselni.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook