Az 5 legnagyobb hiba, amit erőnléti edzőként elkövethetsz a kézilabdásokkal…

Az 5 legnagyobb hiba, amit erőnléti edzőként elkövethetsz a kézilabdásokkal…

Na, akkor provokáljunk kicsit párbeszédet.

Sport-specifikus edzés

Azt hiszed képes vagy megfejteni a kézilabda, mint sport speciális kondicionálási igényeit, és elkezded modellezni a kézilabda specifikus mozgásokat, súlyokkal.  Ezt még akkor sem ajánlom, ha egyébként, mint erőedző, valóban értjük magát a sportot, akár gyakoroltuk is azt.

Megoldási javaslat: pozíció specifikusan megérteni, milyen speciális kapacitás fejlesztéseket kell az alapozási utáni speciális fejlesztési időszakban végrehajtani. Példaképpen a beállós inkább birkózó, míg a szélső inkább sprinter, a kapusok perceken át tartó kitörésekkel történő szekálása pedig büntetendő kellene, hogy legyen.

Instabil felületen történő edzés

Azt gondolod, hogy az instabil felületen történő edzésnek direkt transzfer hatása van a teljesítményre vagy a sérülési kockázat csökkentésére. Nos, ilyen jellegű tanulmányt nem találtam, de olyat igen, ahol az instabil felületen történő edzés segített a boka és térdsérüléssel bajlódó sportoló rehabilitációjában. Szóval ez nem teljesen zsákutca, de robbanékony mozgásokat instabil felületen gyakorolva meglepetésként ér majd minket, hogy nem is olyan robbanékony az ugrás vagy dobás.

Megoldási javaslat: Kettlebellel végzett egylábas felhúzások, kitörések. Saját súlyos gázpedál drillek, amiket a Judo válogatott tagjaival nagy sikerrel vetettünk be a múltban.

HIIT

Maga a kézilabda több pozícióban is nagy acidózist okoz. Az edzések során csábító azt gondolni, hogy erre a terhelésre legjobban a HIIT készít fel, ahol a glikolitikus terhelés maximális. Ezzel már a 80-as években vitáztak a legjobb szovjet sportszakemberek, és a helyzet az, hogy nekik hiszek.

Megoldási javaslat: Anti Glikolitikus Tréning – erről eddig két cikk is található a blogomon.

Gépek használata az edzésben

Egyszerűen nem értem azt a koncepciót, hogy erőedzés során gépeken dolgoztatjuk a sportolót, mert ugye a szabadsúlyos gyakorlatok veszélyesek, de engedjük, hogy az erőnléti edzés során súllyal dolgozzanak instabil felületen.

Megoldási javaslat: Felvenni egy baromi jó erőedzőt.

A több nem jobb. Csak több.

Egyre több olyan megoldást látok, amelyek újabb és újabb stresszt okoznak a játékosoknál – új edzési alapelvek, intenzívebb edzések – miközben a legtöbb esetben nem újabb stresszt kellene az edzéshez hozzáadni, hanem elvenni azokat, amelyek teljesen feleslegesek.

Megoldási javaslat: Légzés trénining, regeneráció és készenlét monitorozása, mozgásminőség javítása.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook