A szent intenzitás – cikk HIIT jediknek.

A szent intenzitás – cikk HIIT jediknek.
A HIIT ma a fitnesz ipar nagy kedvence, a csapból is ez folyik. De ez még nem a vége a dolognak, mert már úton a Supramaximal Interval Training – SMIT – ami hamarosan betör hozzánk is, ne mondja senki, hogy nem szóltam előre.
A supra itt a maxium felettit jelenti, hogy minek a maximumát? Nos természetesen a Vo2max-ról beszélünk, ami elméletileg iszonyat fontos érték – nem az – , valójában van egy másik érték, ami szerintünk fontosabb, ez pedig az AT, anaerobic treshold, vagy másnéven az anaerob küszöb.
De nem hagyjuk magunkat félrevezetni elvtársak holmi tudományos okoskodással. Ugye?
 
SMIT
• Maximális intenzitás
• Passzív regenerációs munka utána
• Túl a 100% VO2 maxon
• 2-3 perces pihenők
HIIT
• Kisebb intenzitás, mint a SMIT
• Passzív vagy aktív regeneráció
• 90-100%-os VO2 max.
• Rövidebb szünetek (0:45-1:30)
 
Ha a HIIT jó volt a SMIT jobb lesz, mert…Miért is?
Nehezebb. Igen, ez nagyon fontos, hogy nehezebb legyen, és persze az is, hogy elmondhassuk, ezzel annyi munkát végzel el pár perc alatt, mint egyébként akár egy óra alatt hagyományos – tudod, mint a mosópor – edzéssel. És a sok megspórolt idővel mit teszel majd? Semmit.
 
Izgalmas igéretek, de aztán ott van még az úgynevezett EPOC kérdése, ami ugye az edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztás megfelelője, és ami természetesen akkor remek, ha igen magas. Vajon mennyi EPOC hatással jár egy súlyemelő vagy tornász edzése? Ja, hogy kit érdekel, ők csak simán embertelenül erősek.
 
De mi a bajom?
 
Ugye, ha az edzés után ez drámaian megemelkedett, az nem mást jelent, mint azt, hogy a test olyan komolyan ki lett lökve az egyensúlyi állapotból – homeosztázis – , hogy napokon át keresi magát, ezzel pedig megnövekedett energiafelhasználás jár, vagyis ég a zsír, barátaim!
 
Az, hogy mennyire jó, amikor reaktív oxigén származékok (ROS ) és reaktív nitrogén származékok ( RNS) elárasztják a testet, miközben a testnek nincs kapacitása arra, hogy megfelelő mennyiségű antioxidánssal közömbösítse ezek negatív hatásait,kit érdekel…Egészséges? Aligha…
 
Óvatosan jegyzem meg, hogy a 25-28 mMol/L nagyságrendű tejsav a szövetekben megrongálja a mitokondriumok és sejtek membránját, de ugye ez kit érdekel, ha el tudjuk mondani, még 3 napig ég a zsír.
 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2343396/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook