A NYELV POZÍCIÓJA ÉS AZ ATLÉTIKAI TELJESÍTMÉNY KAPCSOLATA – 2. rész

A NYELV POZÍCIÓJA ÉS AZ ATLÉTIKAI TELJESÍTMÉNY KAPCSOLATA – 2. rész

ELSŐ RÉSZ LINK ITT!

Az első részben már írtam arról a tényről, hogy a nyelv sokkal több szerepet lát el, mint gondoltuk. Úgy tűnik része a globális stabilitási rendszernek, de köze van az arc kialakulásához, a fogak és a szájpadlás optimális fejlődéséhez.

Ezzel együtt az, hogy az atlétikai teljesítményre is hatása van, meglehetősen új információ. Azon már meg sem lepődünk, hogy ha a nyelv korrekt pozícióban van, akkor sokkal stabilabb az egész test, és úgy tűnik, hogy az egyensúly is optimálisan működik.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400633

“Az eredmények azt mutatják, hogy a COG sebessége jelentősen csökkent, míg a nyelv a felső fogakkal szemben a szokásos állkapocs-pihenőhelyzethez képest elhelyezkedett. Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a nyelv pozicionálása modulálhatja a testtartás ellenőrzési mechanizmusokat. A felső fogakkal szembeni nyelvhelyzet fokozhatja a testtartás stabilitást álló helyzetben, instabil felületen és az egészséges fiatal felnőttek esetén, látás hiányában.”

Sokan kérdezik tőlünk, miért működik a Buteyko rendszer. Nos, többek között ezért is. A helyes nyelv pozíció segít a helyes fej pozíció felvételében, a helyes testtartás pedig úgy követi a helyes légzést, mint az árnyék. Ne feledd, a forma követi a funkciót.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook