A készenlétről…

A készenlétről…

Az egyik legfontosabb edzésfilozófiai rendszer, amit tudatosan használhatunk az edzések tervezése, kivitelezés során, az a készenlét fogalmának megértése, mérésének és alkalmazásának folyamata. Ahogy korábban írtam, kizárt, hogy 20 ember ugyanarra az edzésingerre pontosan egyformán reagáljon. Még akkor sem, ha egyforma fittségi szinttel rendelkeznének. Sőt, még akkor sem, ha azonos genetikai háttérrel rendelkeznének, vagyis mindannyian egyetlen sportoló pontos másolatai lennének. Sőt, még az sem biztos, hogy ugyanazon atléta ugyanazon terheléshez A és B napon is hasonlóan adaptálódik.

Miért?

Nos, nézzük mit mond az Omegawave a készenlétről: a sportoló aktuális funkcionális állapota, mely meghatározza azt a képességét, hogy hatékonyan ki tudja aknázni a teljesítmény potenciálját (bármely időpillanatban).

Tegyük félre egy pillanatra az Omegawave definíciót, hogy majd a végén, mint utolsó puzzle darabot illesszük be a képbe. Mi lenne, ha minden, ami az edzéshez vezet, edzésen történik, részben a készenlét felmérését szolgálná.

A mozgás készenlét – egyszerű feladatok

Használj olyan rendszert, amely során fel tudod mérni, hogy a kért mozgással kapcsolatos utasítást milyen pontossággal képes az atléta követni. Az én világomban ez az FMS, ahol 7 egyszerű mozgással fel tudjuk mérni a mozgással kapcsolatos készenlétet. Kompetenciát mérünk, képes vagy-e hét egyszerű feladatot jól és fájdalom nélkül elvégezni.

A mozgás készenlét – összetett feladatok

Mi történik az amúgy elfogadható mozgáskompetenciáddal terhelés, akár sportág-specifikus terhelés hatására. Az addig kompetensen mozgó atléta tartja-e ezt a minőségi mozgást, vagy helytelenül, kompenzációkkal történik a teljesítmény leadása. Mozgás vagy fittségi problémáról beszélünk?

Fittsági készenlét

Általánosan és akár sport-specifikusan rendelkezel azzal a készenléttel, ami alkalmassá tesz téged újabb edzésingerek befogadására. Rendelkezik-e a sportoló azzal a tartalékkal, ami a sportjához szükséges, hogy ne kerüljünk olyan állapotba, ahol már csak komoly mozgásminőség csökkenéssel vagyunk képesek bármely biomotoros képességek használatára. Vannak-e olyan iparági sztenderdjeink, amelyek alapján el tudjuk dönteni, mely komponens fejlesztendő, mely esetén elég annak fenntartása.

Napi készenlét

Itt jön képbe az Omegawave, amely segítségével ki tudom választani azokat a nyitott ablakokat, amelyek fejlesztési opciót nyújtanak az adott sportolónak az adott időben. Amellyel tehát kritikus döntéseket tudunk hozni típus, volumen és intenzitással kapcsolatban.

Bízom benne, hogy segíteni tudtam abban, hogy kialakítsd a saját filozófiád, mert aligha kérem azt, hogy az enyémet vedd át, mint egy robot.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook