40 felett…

40 felett…

Örvendetes, hogy egyre több 40 feletti férfi és nő kezdi el a kettlebellezést, és nem árt pár mondatban szólni róluk is. A kérdés az, hogy miért is fognak bele a kettlebell edzésbe, és 40 évesen gondolom ez nem a kalandvágy, hanem mert amit korábban edzettek nem müködik már, talán sosem működött. Talán van egy hobbijuk, aminek az űzése egyre nehezebb, talán fájdalmasabb is, és erre keresnek megoldást. Esetleg felszedtek pár kilót az elmúlt években, és ettől kívánnak megszabadulni. Ezek mind remek belépők…

Érdemes azonban megérteni, a középkorú atléta  – mert elképzelésem szerint minden ember atlétának születik, csak nem mindenki hozza a felszínre ezt a képességét – edzése, étkezése és regenerációja is eltér a fiatalétól. Persze, mindannyiunk szereti lezárni az edzést egy kis intervallumos blokkal, mert ez megadja azt az érzetet, hogy ma sem jöttem el az edzésre hiába.

Azonban ha van valami, ami nem maradhat el, az nem más, mint az erőedzés, amely esetén az sem baj, ha az emberre egy kis izom is feljön. Sejtem, hogy pont ez az a mondat, amitől a nők azonnal sikítófrászt kapnak, mert ugye nem akarnak úgy kinézni, mint egy testépítő. Nem fognak – akik úgy néznek ki, azok nem keveset tesznek azért, hogy ez így legyen…Ez nem egy baleset, ami bárkivel megtörténhet, ha nem figyel.

Az erőedzés azért is fontos, mert erősíti az izomzat mellett csontozatot is, és talán nem tűnt fel mindenkinek, de 40 felett egyik erősítése – vagy a jelenlegi erősség konzerválása – sem mutat rossz irányba, a csontozat esetén külön kiemelném a változó korba érő nőket. Igen, lehet mindenféle hormontablettákat szedni, de ennél izgalmasabb nagy súlyokat emelni, hogy a test erős akarjon lenni.

Az edzés gyakorisága egy másik komponens amiről beszélni illik, de amíg egy egész szakma retteg a túledzéstől, az átlag erősen aluledzett, szóval van itt megoldandó probléma éppen elég. A heti 2-3 súlyzós edzés jellemzően elég, ha valakinek benne a bugi a lábában, nos találjon még magának 1-2 napra más, mozgásos tevékenységet. Legyen az bármi, élvezze és ne haljon bele az intenzitásba, mert azt az edzés végi intervallumos blokkok azért megoldják.

Ha valahol számít a kivitelezés pontossága, az 40 felett van. Egyszerűen pontosan, a tökéleteshez legközelebb, fókuszáltan illik már ilyenkor edzeni, mert minden hiba sérüléshez vezethet, és az edzésünk célja nem pusztán esztétikai vagy a mozgás öröme – egyszerűen hozzásegít, hogy még egyszer ennyit élhessünk, jó minőségben.

A gyakorlatok megválasztása kritikus. Minden ami teljes testes az arzenál részét képezik. Felhúzás, hex-rúd felhúzás, katonai nyomás vagy fekvenyomás, evezés variációk, húzódzkodás, kitörés vagy guggolás variációk mind remek megoldások. A beszűkült mozgástartományok miatt jellemzően a kis súlyos goblet guggolást javaslom, mert a guggolás ilyenkor már nem a hatalmas súlyok megmozgatása miatt fontosak, hanem a csípő egészségének megőrzése okán. Persze lehet a látványos izmokkal is foglalkozni, de véleményem szerint itt is elkerülendő az izoláció – bicepsz hajlítás kettlebellel mindenképpen egész testes, szemben Scott pados, kézisúlyos megoldással szemben, ahogy a szűk fogással fekvenyomás utcahosszal veri véleményem szerint a tricepsz lenyomás csigán gyakorlatot – a mi szempontjaink szerint vizsgálva a gyakorlatokat, természetesen.

Kérdés?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook