10 hiba, amit az alsótest tendiopátiája esetén elkövethetsz…

10 hiba, amit az alsótest tendiopátiája esetén elkövethetsz…

Jill Cook professzor írása.

Pihentetés
A használd vagy elveszíted alapelve az az ínra is igaz, a pihentetés csak csökkenti az ín teherbírásának képességét. A pihentetés ugyancsak hatással van az ínhez és a láb többi részéhez kapcsolódó izomra, és így kevésbé képes az ín megterhelésére az izmok erejének elveszítése miatt. Ezzel ellentétben nem hagyhatod figyelmen kívül a fájdalmat (4. pont), csökkentened kell a terhelést attól a szinttől, amelyet az ín elvisel, majd lassan növeld a terhelés tűrését.

Passzív kezelések
Olyan kezelések, amelyek nem foglalkoznak azzal, hogy növelni kell az ín teherbírásának képességét, hosszú távon általában nem segítenek, bár rövid távú fájdalomcsillapítást okozhatnak. Az olyan kezelések, mint az elektroterápia és a jég, csak ideiglenesen javítják a fájdalmat, csak akkor, míg az ín nem kap valós terhelést.

Injekciós terápiák
Az ásványi anyagok injektálása nem mutatott hatékonyságot a jó klinikai vizsgálatok során. Valójában sokszor azon a hamis feltevésen alapulnak, hogy az inak úgy gyógyulnak, mint más szövetek, és képesek arra, hogy a kóros ínt a normálisra visszaépítsék. Az injekció teljesen szükségtelen, hacsak az ín nem reagált jól a helyes edzésprogramra.

Hagyja figyelmen kívül fájdalmát
A terhelés felügyelete az ínakon fontos, a fájdalom azt jelenti, hogy a terhelés túl sok. Csökkentened kell a terhelést.

Nyújtás
Az ín terhelésén kívül, amikor sportolsz, a nyújtás végpontján komoly stressz éri az ínt, amely ebben a helyzetben, mint kompressziós terhelés viselkedik, tovább súlyosbítva a helyzetet. Nyújtás állás közbenkülönösen provokatív lehet az ín számára. Ha izmok okozzák a feszültséget, használd a masszázst, lazítsd meg az izmokat.

Masszírozzás
A fájdalmas ín nem mást mond, mint azt, hogy túlterhelt és irritált, ezért ha további stresszt adsz hozzá masszírozással, valóban növelheted a fájdalmadat. Néha az inak jobban érzik magukat a masszázs után, de terhelésre ismét fájdalmasak. Amint azt az 5. pont említi, hasznos lehet a kapcsolódó izom masszírozása.

Aggódás a rossz ultharang eredmény miatt
Az ín az ultrahanggal és az MRI-val kapcsolatos képei rettegésre adhatnak okot, és az orvosok által használt szavak, mint például a degeneráció és a mikroszakadások, megkérdőjelezik, vajon szabad-e terhelni az ínt. Jó bizonyíték van arra, hogy a kóros státuszban lévő ín is képes elviselni a terhelést, különösen akkor, ha fokozatosan növeled rajtuk a terhelést.

Aggódás, mert talán szakadás áll a háttérben
A fájdalom védi az ínt, ezért segít a terhelés elvételében, sőt, az ínszakadást szenvedő emberek többsége soha nem volt ínfájdalma, annak ellenére, hogy az ín jelentős patológiát mutatott (lásd a 7. pontot).

Rövidítsük le az időt
A lerövidítés a rehabilitációban nem működik, időbe kerül, míg az ín funckionális kapacitását visszaépítjük.Bár ez jelentős időszak lehet (legfeljebb 3 hónap, esetenként még több), a hosszú távú eredmények miatt jó, ha helyes rehabilitációt végeznek. A gyógyulást ígérő dolgok (lásd 3. pont) gyakran rövid távú javulást eredményeznek, de a fájdalom megismétlődik, amikor a terhelést ismét folytatják.

Nem értik, mi a túl sok terhelés
Az ín legmagasabb terhelése az, amikor olyan mint egy rugó, például ugrás, irányváltás és sprintelés. Minden olyan terhelés, amely nem használja ezeket a mozgásokat, alacsony terhelés az ín számára, így a terhelés fokozatos növelése és a lassú testmozgás nagy terhet nem ró az ínre, bár biztosan jótékony hatást gyakorolnak az izmokra.


Összefoglalás

A legfontosabb üzenet, hogy a terhelésen alapuló rehabilitáció a legjobb kezelés a fájdalmas ín számára. Egy progresszív program, amely erőprogrammal kezdődik, majd halad tovább a rugóhoz hasonló gyakorlatokhoz és az állóképességgel kapcsolatos szempontokat is biztosítja a megfelelő terhelést az ínre és a legjobb hosszú távú eredményeket éri el. Győződj meg róla, hogy egy szakképzett egészségügyi szakembert találsz el ezen a területen, aki irányítani képes a rehabilitációd.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook