LÁTÁS – MIRŐL SZÓL?

LÁTÁS – MIRŐL SZÓL?

Amikor a sportolók edzését figyelem, azt kell megállapítanom, hogy egy csomó alapvető területet nem fejlesztünk. A légzés, testtartás és vizuális rendszer fejlesztése – főképpen labdajátékok esetén – itthon még gyerekcipőben jár. Ez utóbbira hadd adjak példákat.

Amikor a látásról vagy vizuális készségekről beszélünk, alapvetően két külön kategóriát érintünk. Az előbbi egy egyszerű szűrő – ha jól emlékszem a Kettesy-féle decimális látásvizsgáló – ami a látás élességét határozza meg, és ami persze mindennek az alapja. A másik kategóriába tartozik minden más, lásd alább és figyelem, ezeket itthon még az elit sportban sem használják!

 

Veszprém, 2014. szeptember 13.
Mikler Roland, a Veszprém kapusa és Matjaz Brumen, a Vardar Szkopje játékosa az MKB-MVM Veszprém – Vardar Szkopje SEHA Liga mérkõzésen a Veszprém Arénában 2014. szeptember 13-án..
MTI Fotó: Kovács Anikó

– Dinamikus vizuális élesség.
– Követés.
– Gyors fókuszálás.
– Perifériás látás.
– Alkalmazkodás és vergencia.
– Mélységérzékelés.
– Mentális imagináció.
– Szekvencionálás.
– Szem-végtag koordináció.

Ha veszek tehát egy kézilabda kapust, úgy a kérdés, ezek közül a készségek közül melyeket kell topra fejlesztenem. Illetve fejlesztjük-e ezeket egyáltalán jelenleg?

Bevallom kevés olyan edzőt ismerek, akik külön időt szánnak arra, hogy ezeket a teszteket elvégezzék a sportolókkal, vagy akár a tesztek alapján belefogjanak a korrekcióba.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook