Guggolas

Guggolas

A Kettlebellel gugolasnak tobb fajtaja van, es mindegyik remek gyakorlat. De tul azon, hany Kettlebellt hasznalsz, milyen pozicioban van a bell, vagy milyen magassagban van a bell, van itt mas is.

Peldaul milyen melyre guggolsz? A moders fitnesz trendek alapjan a combcsont maximum vizszintes lehet a talajjal, es az ennel melyebb guggolas eseten maga Lucifer jon erted el szemelyesen. Ortoped orvosok szakvelemenyet citaljak fitnesz szakertok, es mar olyan regen mondjak olyan sokan ezt, hogy lassan el is felejtettek, miert mondjak.

Hadd osszam meg ezzel kapcsolatban a sajat tapasztalatomat.

Felesegem kinai, es evente hosszabb idot toltunk a felesegem csaladjaval. A kinai kulturaban a guggolasnak hatalmas hagyomanya van. Akar a foldmuvelesben, akar ipari munkakban nem eleg, hogy naponta akar 6-8 orat toltenek melyguggolasban, hanem ebben a testhelyzetben pihennek. Lathatsz kinaiakat igy pihenni Budapesten is, mikozben a buszra varnak. Sajnos ok nem beszeltek egy sztar fitnesz edzovel sem, mert akkor bizonyara a viz kiverne oket, ha megtudnak, mennyire veszelyes testhelyzetet vettek fel.

Ha van 2-4 eves gyerek a csaladban, nezd meg ahogy jatszik. Mondjuk az en gyerekeim mindig guggolva legoznak. Nem merem nekik megmondani, hogy mennyire szornyu dolgot csinalnak, mert annyira elvezik…:)

A teny azonban az, hogy ha csak nincs valamilyen mozgasban korlatozo serulesed, a guggolas melysege NEM okoz serulest. Sot, ha nem guggolsz eleg melyre fogsz kesobb komoly restrikciokat felepiteni, es abbol jonnek majd a serulesek.

No de honnan szarmazik ez a ne guggolj melyre koncepcio? Egy amerikai sportorvos irt egy konyvet, ahol kritizalta a melyguggolas azon fajtajat, ahol a vegponton rugozas van. Ezt ugy itelte meg – amugy helyesen – hogy elkepesztoen nagy nyomas ala helyezi a terdizuletet. Es innentol nem volt megallas, a guggolas fekete barany lett. Ennyi erovel azt is mondhatnank, hogy a kart vizszintesnel feljebb emelni karos. Miert is ne?

Ma mar ott tartunk, hogy nem az a kerdes, szabad-e melyre guggolni – igen – hanem hogy a populacio tobbsege tud-e melyre guggolni. A valasz amugy nem.

Az, hogy valaki nem tud szabalyosan melyre guggolni, szamos problemat sejtet, es akkor meg nem monduk neki azt, hogy kozben ugyan tartson mar egy pvc rudat a feje fole. Egyszerre mutatja meg ez a bokaizulet mobilitasat, a terdproblemakat, a csipo tulzott feszesseget, az melyhatizmok fejletlenseget es vallizulet mobilitasat. Tehat ujra – nem az a kerdes, hogy szabad-e melyre guggolni. Mert jol nem csak szabad, kotelezo. Ember vagy, van ket labad, erre is valo. Hanem az, hogy tudsz-e meg melyre guggolni…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook