Edzésterv

Edzésterv

Gyakran kapok levelet, amelyben edzéstervet kérnek tőlem, és sajnos nincsenek jó híreim. Mert továbbra sem adok…:)

Egyrészt azért, mert Pavel könyveiben számos alapvető információ megtalálható, és nem gondolnám, hogy nekem ehhez hozzá kellene akár egy betűt is tennem.  Pavel sem tartja ezt optimális megoldásnak, de amikor volt vagy 50 RKC az egész USA-ban, egész jó ötletnek tűnt…Félre a tréfát, ezek a tervek sem valók mindenkinek, mert minimum elvárás az lenne, hogy az ember ismeri az alapgyakorlatokat, nincs egészségügyi problémája, stabilitása és mobilitása rendben van. Maradjunk annyiban, hogy csak az utóbbi kettő elég erős szűrő ahhoz, hogy ne vágj bele az edzésbe egyedül.

Aki pedig most a hétvégén belekóstolt a Z-Healthbe, esetleg azt a következtetést is levonhatta – helyesen – hogy ami az egyiknek méreg, az a másiknak orvosság és fordítva. És ez így van a gyakorlatokkal is. És most nem csak azokról az amúgy teljesen egyértelmű jelekről beszélek, hogy ha a vállad a karod függőleges helyzetbe emelve fáj, akkor minden váll fej feletti munka minimum butaság. Ez egyértelmű mindenkinek. Ha azonban nem vagy képes felemelni a karod ebbe tartásba – beszűkült mozgástartomány – akkor sem javaslom a fej feletti munkát. Az, hogy nem fáj, ne zavarjon. Még nem fáj – örülj neki – ugyanakkor mivel a mozgástartomány szűkülése hamarosan valahol megnövekedett terhelés/kompenzációt/mobilitást okoz, ha nem a vállad adja fel, akkor az én tippem a könyök vagy a lumbális szakasz lesz aki fehér zászlóval jelzi a megadást, de a test csodálatos, a fájdalom szinte bárhol felbukkanhat.

A könyvből vagy magazinból ellesett edzésterv kompromisszum. Ha azt hiszed, hogy kiváltja a szakember által külön neked tervezett programot, sajnos tévedsz. Ebből a szempontból a csoportos edzés is kompromisszum, de itt legalább szakember lát és javít vagy ad alternatívákat arra az esetre, ha valamit nem végezhetnél el. Ha van módod rá, javaslom, hogy az alapokat ismerd meg szakembertől, programot is vele készíttess. Egy mondás szerint”bolond az orvos, aki magát gyógyítja.” Az edző is, aki magát edzi…:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook