REGGELI HAS – ESTI HAS – INZULIN HAS

REGGELI HAS – ESTI HAS – INZULIN HAS

Észrevetted, hogy reggelre mindig egy kicsit “szálkásabb” vagy, mint a nap más időszakában? Vajon ez véletlen, vagy lehet-e köze ahhoz, hogy akár 8-10 órája nem ettél, ergo az inzulin szintje alacsony? De ha az inzulin alacsony, akkor a ketonszint elkezd növekedni. Míg sokáig azt hittük, hogy a keton mindössze energiahordozó mulekula, úgy tűnik bonyolult jelutakat is aktivizál.

Az egyik ilyen jelút a szétválasztó fehérjéknek – UCP-1 – küldi a jelet, hogy nincs bejövő energia, tessék energiát azonnal és nagy mennyiségben a zsírsejtekből kinyerni. Ilyenkor a mitokondriumok túlteljesítenek, a barna zsírszövet szinte az izomszövet metabolikus aktivitását mutatja, míg a fehér zsírszövet szinte a barna zsírszövetét – és ezt látod reggel a tükörben.

Tetszik amit ilyenkor a tükörben látsz, igaz?

Akinek már kialakulóban lévő inzulinrezisztenciája van, és beveszi azt, hogy napi 6x kell ennie, napi 150 – 200 gramm szénhidrátot, az a fenti metabolikus utat lekapcsolja, és helyette egy másikat kapcsol fel.

A zsírsejteknek nem kettő, hanem HÁROM státusza van.
– Energiát szabadít fel – alacsony inzulin esetén.
– Energiát tárol – inzulin jelenlétében.
– Energiát herdál – alacsony inzulin és mérhető ketonszint esetén.

A ketontestek felszaporodása automatikusan az alacsony inzulint jelenti, ami herdálásra készteti a zsírszöveteket. Ezért is iszonyatosan fontos a böjt és időben korlátozott étkezés.

Van erre bizonyítékom? Sajnos igen.

1. A diagnosztizált cukorbetegek anyagcseréje inzulin adagolása esetén közel 20 százalékkal CSÖKKEN!.

2. Az inzulin a zsírszöveteket globálisan és lokálisan is hipertrófiára kényszeríti. Lipohypertrophy a jelenség neve, és ezért tűnik el a definiált izom napközben, mert a zsírsejtek szivacsként szívják fel a zsírt, a tömegük megnő.

3. Az inzulin hatására növekvő méretű – és nem számú, vagyis hipertrófia és nem hiperplázia – zsírszövetek extrém hízást produkálnak – lásd a képen!

4. A megnövekedő sejtek vérrállátása nehézkessé válik, vagyis a sejtekben hipoxia jön létre, citokineket termelnek és megindul egy rendszerszintű gyulladási folyamat.

Nos, akkor újra. Aki az inzulint kontrollálja, az éhséget kontrollálja. Aki pedig ketont is képes termelni / felhasználni időszakosan, a zsírszövetek bontásába kezd.

Mi a megoldás?
– Időben korlátozott étkezés.
– Alacsony szénhidrátos étkezés.
– Paleo vagy természetes ketogén étrend.
– Alvás és légzés korrekciója.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook