Mennyi ideig böjtöljek?

Mennyi ideig böjtöljek?

Az egyik leggyakoribb kérdés amit a böjttel kapcsolatos, és annak a hosszára vonatkozik. Pedig még ennél is fontosabb, hogy miért böjtölök és milyen metabolikus alappal kezdek bele a böjtbe. Mielőtt belemelegedünk a témába, gyors böjt definíció.

Böjt – 24 órát meghaladó teljes kalóriamegvonás.

Időben korlátozott étkezés – 24 órán belüli teljes kalóriamegvonás, vagyis időablakban evés, mely a tudományos kutatások szerint 12-8 órában történik. Ebből is kiderül, hogy nem szeretem az átmeneti böjt – IF – kifejezést használni.

Az autofágia jelensége az, hogy már haszontalan sejtalkotóktól megszabaduljon, és a lebontott elemekből új sejtalkotók jöjjenek létre – vagyis ez egy totálisan jó folyamat. Ez a folyamat – autófágia – a böjt során különösen felerősödik, de a fény, helyes légzés, és alvás és hidegterápia szintén pozitív hatással van a folyamatra.

A kérdés tehát az, hogy mennyi ideg tartson a böjt? Nos, attól függ, milyen étkezést folytatsz. Lássunk néhány példát, de előbb érteni kell, mi adja ki a jelet a folyamat felfüggesztésére.

  • Általában minden kalóriabevitel.
  • Magas szénhidrátos, amolyan tipikus nyugati étrend.
  • Magas inzulinszint.
  • Aminósavak.
  • Részben a zsírbevitel, de csak kisebb mértékben.

A fentieket értve tehét nem mindegy, hogy kinek javaslom a böjtöt, és általában nem a böjttel kezdem a változást kezdeni, hanem a 12-10 majd a 8 órás ablak bevezetésével, majd egy low carb diétával a második mezőre lépést.

Nyugati étrend – esetünkben fontos, hogy maga a böjt 48-72 órát tartson. Irónikus, hogy pont ez a csoport képtelen erre, mert a többség már inzulinrezisztens, és sokan 2-3 órát nem bírnak ki étkezés nélkül.

Low-carb étrend – mivel egy low-carb étrenden a sejtek érzékenyebbek az inzulinra, így szükségtelen a gyakori és hosszú böjtök bevezetése. Heti egy 24 órás böjt tökéletesen elég.

Természetes ketogén étrend – mivel itt a szénhidrát minimális, a fehérje pedig korlátozott, kevés olyan eleme van az étkezésnek, amely az mTOR jelutat teszi aktívvá. Nekik gyakran azt javaslom, hogy nincs is talán szükség a böjtre, az IKE elég.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook