Keton szint mérése

Keton szint mérése

Sokat hallunk a ketogén diétáról, és attól tartok ez hamarosan olyan divatos lesz, mint a paleo vagy bármely más diéta, amely kíván némi extrém hozzáálást a követőjétől. Pedig a ketogén diéta nem más, mint a böjtölés modellezése, miközben mégiscsak beviszünk valamennyi táplálékot. A célom most nem az, hogy a ketogén diétát ismertessem vagy éppen reklámozzam, de azért azt hadd tegyem hozzá, hogy mint minden diéta eseten, itt is szakember felkeresése javasolt. Értem én, hogy ehhez a diétás megközelítéshez viszonylag kevesen értenek itthon, de akkor is. Magam nem vagyok szakember, bár ami erről az elmúlt 5-10 évben megjelent könyv, kutatás, azt jó eséllyel olvastam.

A KETON / GLÜKÓZ indexről itt olvashatsz!

Elsősorban a keton test nem más, mint egy energiamolekula, amit a szervezet képes arra használni, hogy abból energiát nyerjen. Ahogy 1 gramm szénhidrátnak, fehérjének és zsírnak is van energiatartalma – kCal – úgy ez igaz a ketonra is. Izgalmas terület, de sokan kutatják a keton testek egy másik funkcióját, mely szerint a ketone testek egyben jeladó molekulaként is funkcionálnak.

A lényeg, hogy bármit amit megeszel, az más formában kerül az emésztés során, majd tároláskor és végül metabolizálva, és a ketone test itt kap szerepet.

Három ketontest van: (1) acetoacetát, (2) aceton és (3) betahidroxi-butirát. A májsejtek nem metabolizálják a keton testeket, és ezek a vegyületek diffundálnak a citoplazmán és az általános keringésben. Érdekességük, hogy elképesztően tisztán égnek, vagyis elégetésük során kevesebb ROS – reaktív oxigén származékok – keletkezik, mint a glükóz felhasználásával.

És akkor most a mérésről.

Ketostix. A vizelet-ketonokat (acetoacetát) méri, olcsó, de pontatlan, mert csak a “fel nem használt” ketonokat méri a vizeletből. Vagyis fura módon pont annak lesz magas a keton szintje a vizeletben mérve, aki még nem adaptálódott a keton metabolizációjára. Mondjuk ki, szinte teljesen felesleges erre a pénzed költeni, kivéve az első pár hetet…

Ketone mérése vérből. Béta-di-hidroxi-butirátot (BHB) mér, és a legpontosabb módszer a ketonok mérésére (bár a BHB technikailag nem egy keton). A hátránya az, hogy a csíkok meglehetősen drágák, különösen akkor, ha gyakran mérjük. Jelenleg kevés ilyen kapható, de jó hír, hogy a megnövekvő kereslet miatt egyre több cég jelenik meg a piacon. Van már olyan eszköz is, amely egy eszközzel, de két külön csíkkal méri a vércukor és a vérketon szintet. Egy egyszerű appikációval pedig a KGI is kiszámolható. Ez egy egyszerű diétázónak nem nagy hozzáadott érték, de Prof Thomas Seyfried szerint egy rákos beteg esetén alapmérés kellene, hogy legyen.

Ketonix. Az acetont méri (az aceton az acetoacetát lebontásával jön létre. Nagyszerű ár-érték arány, mivel ez egy egyszeri kifizetés, nincs szükség drága csíkok megvásárlására, és elég pontos ahhoz, hogy elmondja, hogy táplálkozási ketózisban vagy-e vagy sem, és hozzávetőleges mértéket ad annak, hogy a ketonszintek ingadoznak. Én ezt is használom, de el kell mondjam, minden felsorolt módszert próbáltam már.

 Tapasztalat, megfigyelés. Véleményem szerint, ha nem követed a keto diétát terápiás célokra, akkor nem kell mérni a ketonszinteket. Egy ideig mérve és az étkezési naplóval párhuzamosan vezetve az ember egy idő után nagyjából sejti, hol áll a ketone szint tekintetében.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook