Kávé, tejjel?

Kávé, tejjel?

A világ sok részén az a szokás, hogy teát vagy kávét tejjel isszák. Van aki az ital savasságát akarja ezzel közömbösíteni, lágyabb ízhatást keres vagy egyszerűen így szokta meg. De vajon helyes-e ez a gyakorlat?

“Az utóbbi időben azonban a kutatókat meglepte az az eredmény hogy a tej hozzáadása bizonyos csökkenti vagy akár blokkilja is a pozítív hatásokat . Az European Heart Journal-ban megjelent tanulmányban 16 egészséges felnőtt vett részt és ivott egy csésze frissen főzött fekete teát, vagy fekete teát keverve kis mennyiségű sovány tejjel. Ezután a tudósok mérték az érrendszeri hatásokat, illetve kontrollként tiszta vízzel. A vízhez képest a fekete tea “szignifikánsan javította” az artériás funkciót, “míg a tej hozzáadása teljesen törölte a tea kedvező artériás hatását”.

Nos, a fekete tea és kávé is nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Az emélet szerint a kávéba rakott tejből a protein – kazein – kapcsolódik a polifenolhoz, és közömbösíti vagy legalább részben blokkolja annak hatását. Persze van egy csomó olyan kutatás, ahol ezt a hatást nem tudták megerősíteni, és persze tej és tej, és kávé és kávé között is van különbség. És ha ez igaz, akkor ugye a gyümölcsjoghurtok antioxidáns tartalma is megy a kukába, gondolhatná az ember. Ha most az olvasó azt várja, hogy egy elegáns fordulattal elővezetem az egyetlen igazságot, sajnos csalódni fog, mert mert a dolog kusza.

Én azonban továbbra is üresen vagy MCT olajjal iszom a kávét.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook