Glükóz / Keton index – vagyis GKI

Glükóz / Keton index – vagyis GKI

Egyre többen vállalkoznak a ketogén diétára, ami az sokkal bonyolultabb, hogy egy Velvet vagy Dívány cikk alapján az ember máris szakértőnek gondolja magát.

Különös, hogy a ketogén diétába belekezdők sem megelőző laborvizsgálatokat, sem szakértő segítséget nem kérnek, és valóban hallomások alapján vágnak bele ebbe a kalandba, hogy aztán lemondóan jelentsék ki, ez a diéta sem működik. Pedig működik, de érdemes szakember segítségét kérni. Akikből ugyan kevés van itthon, de akkor is!

Nos, a dolog sokkal összetettebb, mint zsírt enni zsírral. Ha nem mérsz, ha nincsenek meg az optimális arányok, úgy az egész egy szenvedés, csak éppen minden értelem nélkül.  Mit mérünk? Nos, egyrészt rendszeres vércukor és vérketon mérés szükséges. Nem, a keton csíkra pisilünk megoldás aligha ad kellően pontos visszajelzést.  Nem állítom, hogy minden nap mérni kell a vércukor és vérketon szintet, de a rendszeresség fontos, ahogy az is, hogy tudjuk, mire is van szükségünk. És akkor még nem beszéltünk a napi teljes kalóriabevitel és az azon belüli makrók arányáról. Bizony, a 75% zsír, 20 % fehérje és 5% szénhidrát még nem is a legnehezebb ketogén diéta verzió.

Forrás – ketomojo

A Dr. Thomas Seyfried és társai által kidolgozott Glükóz/Keton index (GKI) pontosan abban segít, hogy az ember a céljaihoz igazítsa elérni kívánt szinteket.  Hogyan számoljuk ki ezt a szintet?

Nos, ha vércukrot mérünk, tegyük fel 5.5 mmol/L a vércukor szintje. És a vérből számított keton szintje ismét mmol/L esetén tegyük fel, hogy 1. Jellemzően 0.5 mmol/L már alacsony szintű ketózisról beszélünk. Amennyiben a vércukor értékét elosztom a keton szintjével, megkapom a GKI számot, vagyis 5.5/1=5.5 ( Figyelem, egyes vércukormérő eszközök mg/dL mérést alkalmaznak, itt előbb osztani kell az értéket 18-al. Vagyis egy 99 mg/dL eredmény / 18= 5.5 mmol/L. A Seyfried által kidolgozott modell eleganciája az, hogy a két meghatározó értéket együtt nézi, és ebből szűri el, mely célokat képes a dietetikus elérni.

  • Minden ami 9 felett van: a kliens nincs ketózisban, vagy rendkívül magas a vércukor szintje.
  • 6-9 GKI esetén: alacsony szintű ketózis, ami általános egészségmegőrzést és testkompozíciós változást segít elérni.
  • 3-6 GKI esetén: közepes szintű ketózis, ami leginkább a kialakulóban lévő metabolikus szindróma a II-es típusu cukorbetegség kezelése esetén lehet előnyös.
  • GKI 3 alatt: magas szintű ketózis, ami az epilepsziás és tumoros páciensek kezelésében kritikus szint. A felső két kategóriéba tartozók számára ez egy olyan terület, amit érdemes lehet évente 1-2 alkalommal pár napig elérni, de huzamossab ideig ott tartózkodni szükségtelen.

Forrás: Phinney / Volek

Én jellemzően a 6-9 tartományban mozgok, ha rágyúrok, akkor a 3-6 közé kerülök. A 3 alatti számokhoz nem ritka, hogy böjtöt vagy időszakos böjtöt, esetleg komolyabb kalória megvonást kell alkalmazni.

A méréshez ma még kevés eszköz érhető el, a mért eredmények tárolására, számításokhoz javaslom ezt az olcsó programot – KETOLOGGER applikációt.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook