Diéta? Pár alapelv…

Diéta? Pár alapelv…
Ha segíteni akarsz a diétázni tervező barátaidnak, tedd megoszthatóvá ezt a cikket.

Amikor étkezési tanácsadásról beszélünk – amivel óvatos vagyok, mert ugyan elvégeztem a Precision Nutrition képzést, de nem vagyok dietetikus – a következőket próbálom megértetni a sportolókkal.

Alapvetően minden diéta a mennyit, mikor, hányszor és mit kérdésekre kíván válaszolni. A többség ezekben a kategóriában hoz szabályokat, megkötéseket:

Kalória megkötés
Ennél a típusnál meghatározuk azt a kalória mennyiséget, amelyet be kell/lehet vinni ahhoz, hogy elérhessük az optimális testkompozíciót. Papíron remekül működik, de sajnos az emberek gyűlölik számolgatni a kalóriát, ezek pontossága is megkérdőjelezhető.

Étkezési gyakoriság megkötés
Ide a hányszor kellene enned naponta avatott papjai tartoznak, akik szerint ha sokszor eszel, gyorsul az anyagcseréd, ha kevés alkalommal, úgy lassul. Van is benne persze valami, de korántsem olyan fontos, mint ahogy sokan hiszik. És egy 1000 Kcal kalóriás diétán lévő női sportolót nagyon fel lehet bosszantani azzal, hogy 6 egyenlő részre osztod a napi bevitelt. Nem hiszed? Próbáld ki.

Makró megkötés
Alapvetően az arányokról szól a dolog, extrém példa erre a 4:1 vagy 3:1 ketogén diéta, ahol a 4 a zsír, az 1 pedig a minden más. Ezek szélsőségesen nehéz diéták, és ha egyszerű testkompozíciós célokat üldözünk, aligha kellene azonnal a legdurvább KETOGÉN diétát követni – még akkor is ezt kell írnom, ha én rendszeresen ketogén diétát követek.

Egyéb megkötések
Ide tartoznak azon restrikciók, mint a lektin vagy gluténmentes ételek fogyasztása, főleg autoimmunbetegségek és intolarencia esetén – lásd LOW FODMAP.

Időablak megkötés
Az adott mennyiságű ételt milyen időkeretben eszed meg. Az emberek többsége reggel 6 és este 11 között folyamatosan eszik valamit, így az étkezési ablak 17 óra is lehet. Az időszakos böjtölést követők jellemzően arra törekednek, hogy maga az étkezés egy jól körülhatárolt 6-8 vagy 10 órás ablakra korlátozódjon, így gyakorlatilag egy 16-18 órás időszakos böjtöt kapunk.

Csoda, hogy egy átlagember nem tud kiigazodni az étkezési tanácsok között? Hol kezdeném ha valaki megkérdezne, mely szabályt vagy szabályokat kövesse?

1. Nos, ha lehet, én a végén kezdeném, és megpróbálnám csökkenteni az időablakot, akár heti 1 órával, hogy elérjük az optimális napi 6-8-10 vagy akár 12 órás étkezési ablakot.

2 . A rossz étkezésedért ne mozgással büntesd magad. A mozgás legyen öröm.

3. Iktasd ki a hidrogénezett növényi/magolajokat az életedből. Ha nem tudod melyek azok, akkor annál inkább fontos, hogy tájékozdj!

4. Ha ez megy, akkor léphetünk a következő mezőre, ami lehet makró megkötés majd az együttműködési hajlandóságtól függően a kalória megkötés, de ide gyakran már el sem kell jutnunk…

5. Ha van valamiféle autoimmun, áteresztő-bél szindróma, akkor ezek kontrollálását betenném az időablak stratégia mellé.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook