Az emlőrákos betegek ezrei kerülhetik el a kemoterápiát?

Az emlőrákos betegek ezrei kerülhetik el a kemoterápiát?

A korai emlődaganat leggyakoribb formájával rendelkező nők közül több ezer pácienst meg lehet kímélni a kemoterápiától egy új “precíziós gyógyszeesr” megközelítés szerint, egy mérföldkőnek tekintett tanulmány szerint.

A kutatók becslése szerint az USA-ban több mint 123 000 nő és 23 000 nő az Egyesült Királyságban évente diagnosztizált a betegség sajátos formájával. Ha a megállapításokat alapján változtatnak a protokolln, kevesebb, mint egyharmaduk számára lesz javasolt a kemoterápia, szemben a mostani 50 százalékkal

“Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy több ezer nő képes lesz elkerülni a kemoterápiát, minden mellékhatásával együtt, miközben még mindig kiváló hosszú távú eredményeket ér el” – mondta dr. Harold Burstein, a Harvard Orvosi Iskolában tanársegéd.

A mellrák a világon a nők körében a leggyakoribb daganat. Ez a tanulmány a korai hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív, axilláris-csomópont-negatív emlőrákos nőkre készült, amelyek az esetek kb. felét teszik ki.

A legtöbb nő esetében a szokásos ellátás a kemoterápiát és az endokrin terápiát is magában foglalja, részben a kemoterápia aránytalanul nagyobb hatékonysága miatt a fiatal nők esetén.

A kemoterápiát gyakran kíséri hányinger, hányás, hajhullás és fáradtság rövid távon, ritkán leukémia. A kutatók képesek voltak genetikai teszteléssel szétválasztani a nőknél valószínűleg ismétlődő rákot, amely potenciálisan több ezer beteget kímélne a kezeléstől.

A tanulmány, a Tailorx egyénre szabott opciók hozzárendelése (Tailorx) bemutatásra került plenáris ülésen az American Society of Clinical Oncology Chicagóban tartott éves ülésén.

A kutatók több mint 10 000, 18-75 éves nőt vizsgáltak. Mindegyiknek DX-onkotype volt jellemző, egy olyan biopszia, amely 21 tumorgént vizsgál. A teszt a nők számára 0 és 100 közötti pontszámot adott a valószínűsége alapján, hogy a rák 10 éven belül vissza fog térni.

A kutatók már tudták, hogy a 0-10 éves pontszámú nők nem részesültek kemoterápiában – a tanulmányban részt vevő nők mintegy 17% -ánál. Ezzel szemben a 26 vagy annál nagyobb kockázatú (14% -os) vizsgálati nők részesültek kemoterápiában. A vizsgálat célja a nők többségének felmérése középen, 11-25 ponttal.

A vizsgált 10 233 nő közül 6,711 (69%) 11-25 pontot kapott. Véletlenszerűen csak endokrin terápiát kaptak, vagy endokrin és kemoterápiás kombinációt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a páciens korától függően az endokrin terápiát kapó nők eredményei nem rosszabbak, mint a kemoterápiával kezeltek.

Ez azt jelenti, hogy az 50 évesnél idősebb nőknél ez a fajta rák jelentkezik, és 0-25 pont nem igényel kemoterápiát. Az 50 évesnél fiatalabb nők, akiknek 0-15 pontszáma van, szintén elhagyhatják a bonyolult kezelést.

“Ez egy újabb jelentős lépés a személyre szabott emlőrákkezelés felé, és reméljük, hogy ezek a gyakorlatban változó eredmények most segítik a kemoterápia alkalmazását az NHS-ben.”

“Tanulmányunk kimutatja, hogy a kemoterápia elkerülhető a nők körülbelül 70% -ánál, ha a vizsgálatot az alkalmazás irányítja, ezáltal a kemoterápiát a 30% -ra korlátozzák.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook