A VÖRÖSHÚSOK ELLENI GYAKORI ÉRVEK…

A VÖRÖSHÚSOK ELLENI GYAKORI ÉRVEK…
Azért ne egyél vörös húst, mert a TMAO magas, és ez szív és érrendszeri problémákat okoz. Minden évben előkerül valami érv, hogy ne egyél húst. Mert rákot okoz. Mert rossz a bolygónak. Mert nem etikus. Mert emeli az IGF-1 szintet. Mert a telített zsír emeli a kolesztren szinted. Mert az ebből származó vas mérgező. És most jön a következő adu, amitől be lehet rittyenteni – a TMAO.
Egy sor tanulmányt sorolnak fel, ahol a magas TMAO szintet összefüggésbe hozzák a vese és szívbetegségekkel.
1. A kutatás friss – idei -, amely szerint ez egy marhaság. https://www.hri.org.au/news/heart-study-debunks-meat-metabolite-myth
2- A vörös húsoknál a tengeri halak jobban emelik a TMAO szintet, mégsem ugrik rá a tengeri halakra senki, igaz? https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201900799
4. Hiába magas a TMAO, ha egy csomó más marker – CRP, IL-6 – alacsony. A magas TMAO-szintek a szív-érrendszeri betegségekhez kapcsolódnak, és mind a 2. típusú cukorbetegség, mind a krónikus vesebetegség magasabb TMAO-szintet okoz. Az okozati összefüggés megfordult, vagyis a ezek a betegségek okoznak magas TMAO-t, és nem fordítva.
Grillezés, sütés…
Természetesen ezzel nincs vége, mert jön a másik gyakori érv, ez pedig a húsok és vöröshúsok sütése közben keletkező karcinogének. Itt főleg a Heterocyclic amines (HCAs) és a polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) ami érvként előkerül. Egyetértünk azzal, hogy a húsok túlhevítése szükségtelen, de nem feltétlenül a PAH és HCA okán, hanem, mert így sok értékes tápanyag is elvész. Ugyanakkor ne felejtsük el ezt: a HCA és a PAH aktivizálja a Nerf2 jelutat, ami bekapcsolja a szervezet saját, belső antioxidáns rendszerét.  És ha így van, akkor a brokkoli is rákkeltő, hiszen ez ugyanazon jelutat aktivizálja, igaz?
És a végére egy kérdés a telomerekkel kapcsolatban.
Milliószor hallhattad, a vöröshús rákkeltő és magas koleszterinszintet okoz. Lépjünk egyet hátra, mi az a telomer? A telomerek a DNS végét lezáró, az öregedést kontrolláló anyagok, hasonló funkcióval, minjt a cipőfűző, védi a DNS végét, hogy kvázi ne sérüljön, ne kopjon el az osztodáskor. De minden olyan alkalommal, amikor a sejtek osztódnak, a telomer rövidül, vagyis a telomere rövidülése egyben mérőfoka az öregedésnek is – így talán érthető a cipőfűző hasonlat. És akkor kiderül, hogy a vöröshús növeli a telomerek hosszát. Hát, ez baromi kellemetlen, ugye…https://nutritionj.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12937-016-0189-2
Mi a helyzet az mTOR és IGF-1 aktivitással?
Olvashattad, hogy ez rákkeltő. Nos, hátrább az agarakkal.  Egyrészt ha ez a két enzim nem lenne, nem élnénk. Nem nőnénk, fejlődnénk. Az tény, hogy a rák esetén ezt a jelutat a tumor meghackeli, ahogy tesz ezt még sok mindennel. Pseudo-hipoxiát idéz elő, bekapcsolja a HIF1alpha jelutat, hogy angiogenézist okozzon és persze elkezdi fermentálni a glukózt és glutamint. Ha valahol magas mTOR és IGF1 mérhető, az a cukorbetegek, és mégis mindenki a húsok ellene van, de kevesen a növényi olajok és rossz szénhidrátok ellen? És tudtad, hogy az alacsony mTOR szint 65 év felett halálozási kockázatnak minősül? Ha valamire érdemesebb lenne figyelned, az a metionin-glicin arány. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728660/  Magyarán elő a kollagénnel!
Metaanalízis. Jellemzően ezt tekintik a kutatások csúcsának. Ha ez igaz, mit kezdjünk azzal a metaanalízissel, mely szerint a vörös húsok pozitív módon hatnak a vérglukózra, és gyulladásos folyamatokra pedig nem hatnak negatívan.
A vöröshús és a zsír rákkeltő?
Ez a kutatás mást mutat. A marhazsír javította a tumor markereket a szójaolaj ellenkezőleg.
Hong Kong – Legmagasabb húsfogyasztás a világon. Legamagasabb várható élettartam…Nem állítom, hogy direkt az összefüggés, de itt nem fordított kapcsolatnak lennie a tudomány szerint? Link!
Már az ősemberek is?
– https://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121004093508.htm
– https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/evidence-for-meat-eating-by-early-humans-103874273/
Szóval, csak óvatosan.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook