Carnivore étrend: Útmutató kezdőknek egy húsalapú étrendhez – (átvett cikk)

Carnivore étrend: Útmutató kezdőknek egy húsalapú étrendhez – (átvett cikk)

Egy új étrend kezdi egyre inkább felkelteni a nagyközönség figyelmét. A carnivore étrend szembemegy a táplálkozás terén megszokott eddigi konvenciókkal. Azonban az eddig hallott trendek közül ez az étrend tűnik a legextrémebbnek.

A carnivore étrend azonban valójában már évszázadok óta jelen van. Az őseink szigorúan állati eredetű étrendet követtek, a leghosszabb átlagos élettartammal rendelkező népcsoportok pedig már jóval azelőtt carnivore étrenden éltek, hogy a különféle „diéták” megjelentek volna.

A carnivore étrend nem véletlenül vált elképesztően népszerűvé.

Ebből a cikkből megtudhatod az alábbiakat:

 • Mi az a carnivore étrend?
 • A carnivore étrend elfogadott ételeinek listája
 • A carnivore étrend előnyei
 • Gyakran ismételt kérdések
 • Carnivore étrend minta
 • Tippek az első hónapra

MI AZ A CARNIVORE ÉTREND?

A carnivore étrend rendkívül egyszerű: kizárólag állati eredetű ételeket fogyasztasz. Minden más tiltott. Ez azt jelenti, hogy semmi gyümölcs, semmi zöldség, és különösképpen semmi szénhidrát. Ez a vegán étrend tökéletes ellentéte.

Habár ez elsőre őrültségnek tűnhet, sokan úgy vélik, hogy nincs szükség növényi eredetű ételekre az életben maradáshoz. Valójában a szénhidrátok – melyek a növényekben találhatók – számítanak az egyetlen nem esszenciális makrotápanyagnak. Ez azt jelenti, hogy zsírokra és fehérjére szüksége van a testünknek az egészséges működéshez, azonban minden különösebb nehézség nélkül élhetünk szénhidrátok nélkül.

Nincs szükség semmiféle étkezés-időzítésre, az adagok méricskélésére vagy kalória számlálásra.

Összefoglalva: A carnivore étrend során kizárólag állati eredetű ételeket fogyassz, minden más kerülendő.

A CARNIVORE ÉTREND ELFOGADOTT ÉTELEINEK LISTÁJA

Ha kizárólag állati eredetű ételeket fogyasztasz, az rendkívüli módon leegyszerűsíti a heti bevásárlásodat. A carnivore étrend egyik nagy előnye pont az, hogy egészen könnyű betartani.

Íme a carnivore étrend elfogadott ételeinek listája:

 • Hús. A bevitt kalóriáid többségének fűvel táplált állatok zsíros húsából kell származnia – ilyen például a hátszínsteak, a T-bone steak, a rib-eye steak, a 80/20 arányú darált marhahús, a bacon, a karaj, valamint a steak. Mivel korlátozod a szénhidrát beviteledet, inkább a zsírosabb húsok preferáltak, így ugyanis a tested ezeket a zsírokat felhasználhatja energiaforrás gyanánt.
 • Halak, tengeri herkentyűk. Lazac, szardínia, pisztráng, makréla és harcsa egyaránt engedélyezett. A húshoz hasonlóan itt is igyekezz törekedni az elérhető legzsírosabb halakra.
 • Tojás. A természet multivitaminjaként is ismert tojásban ideális arányban találhatók fehérjék, zsírok és esszenciális tápanyagok annak érdekében, hogy a carnivore étrendet követve a tested a legkiválóbb teljesítményt tudja nyújtani.
 • Csontvelő. A csontleves egy carnivore étrend által elfogadott kiváló fehérjeforrás, mely ráadásul jó hatással van az emésztőrendszered, a bőröd és az ízületeid egészségére is.
 • Tejtermék. A tej, a fűvel táplált állatoktól származó vaj, valamint a sajt technikailag engedélyezett ugyan, hiszen állati eredetűek. A carnivore étrend követői közül sokan azonban igyekeznek a minimális szinten tartani a tejtermék bevitelüket, a népesség jelentős hányadánál ugyanis idővel érzékenység alakul ki a tejtermékekkel szemben. ( A szerkesztő megjegyzése – a tejtermékeket nem ajánlom, az első hónapban különösen nem.)
 • Zsíros húskészítmények. Növényi olajok helyett használj zsírt, faggyút, vagy más állati eredetű zsírokat a főzéshez.
 • Fűszerek. Só, bors és fűszerek engedélyezettek. Maradj az egyszerű összetevőknél, melyek nem tartalmaznak cukrot vagy szénhidrátokat.
 • Belsőségeka szerkesztő megjegyzése. A belsőségek közül a máj különösen fontos, de sokan szeretik más belsőségeket lásd vese, agyvelő és a kérődzők esetén a recésgyomor, amit mi pacalként ismerünk.
 • Csont és csontlevesa szerkesztő megjegyzése. A csontokból főzött csontleves remek forrása a zsíroknak és kollagénnek.

A CARNIVORE ÉTREND ELŐNYEI

Elképesztő mennyiségű beszámoló szól arról, hogy a carnivore étrend milyen pozitív hatással van az általános egészségi állapotra – pontosan ezek a beszámolók hívták életre a hús-alapú étrendet.

Az előnyök közé tartozik többek közt:

Fogyás

A ketogén étrendhez hasonlóan a kizárólag hús-alapú étrend segítségével is gyorsabban és hatékonyabban tudsz fogyni, mint bármely más diétával. Azáltal, hogy kizárólag állati eredetű zsírokat és fehérjéket fogyasztasz, a tested fő energiaforrása eltolódik a szénhidrátokról a zsírok irányába.

Amikor pedig már adaptálódtál a zsírokhoz – mely a ketózis állapotaként ismert –, az anyagcseréd hasznosítani tudni üzemanyagforrás gyanánt az étrendből származó és az eltárolt zsírokat is. Ez azt jelenti, hogy a saját testzsírodat tudod elégetni energiaforrásként.

Ráadásul a zsírok és a fehérjék kiválóan telítenek. Azt fogod tapasztalni, hogy egész nap alig fogsz evésre gondolni. Tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a zsírhoz történő adaptálódás javítja az éhség-hormonjaid szintjét, ezáltal még jobban szabályozva az étvágyadat[*][*].

Csökkenő gyulladásos folyamatok

A szénhidrátokban gazdag ételek fokozhatják a gyulladásos folyamatokat. A növényi olajok, feldolgozott ételek, valamint még a növények egyes tápanyagai is hozzájárulnak a test gyulladásos reakcióinak fokozódásához.

A carnivore étrendet követve lecsökkennek a gyulladásos folyamatok, mely a különféle fájdalmak enyhülését eredményezi. Ráadásul a fehérjeforrásokból származó extra kollagén még a porcok egészségére is kiváló hatással van.

Növekvő tesztoszteronszint

Az egészséges zsírok felelősek az optimális hormonháztartásért, beleértve a tesztoszteront is. Az egészséges zsírokban gazdag étrendek bizonyítottan képesek növelni a tesztoszteronszintet[*].

Mivel a carnivore étrendben nagy mennyiségben viszel be egészséges zsírokat és fehérjéket, bátran számíthatsz az izomtömeg, az erő és az energiaszint növekedésére. De a hölgyeknek sincs mitől tartaniuk. A megnövekedett zsírbevitel szabályozni fogja a hormonszintjüket – beleértve a tesztoszteront is –, és nem fogja megnövelni azt.

Mentális éberség

A carnivore étrend számos követője számolt be növekvő fókuszról, energiaszintről és mentális éberségről. Ez vélhetően a szénhidrátbevitel korlátozásának, a zsírhoz történő adaptálódásnak, valamint a ketonok (zsírok) energiaforrásként történő felhasználásának köszönhető.

Tanulmányok rávilágítottak, hogy a ketonok neuroprotektív tulajdonságokkal is rendelkeznek, az agyunk pedig valójában szívesebben használ zsírokat energiaforrás gyanánt, mint szénhidrátokat[*].

Csökkenő emésztési zavarok

Elhitették velünk, hogy a rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez. Azonban a carnivore étrend követői ennek pont az ellenkezőjében hisznek, és a tudományos eredmények is nekik adnak igazat.

Egy 2012-es tanulmány során azt találták, hogy krónikus székrekedésben szenvedőknél a rostbevitel csökkentése jelentős javulást hozott a tüneteikben, valamint a gázképződéssel, puffadással és a záróizmok feszülésével kapcsolatos problémáik terén is. A rostokban gazdag étrendet követő csoport tagjainál nem volt megfigyelhető változás a székrekedéssel kapcsolatos tünetekben.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Íme a hús-alapú étrend kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdések listája.

 1. Nem alakul ki tápanyaghiány ennek hatására?

Rövid válasz: nagy valószínűséggel nem. A vörös hús tartalmazza szinte az összes vitamint és ásványai anyagot, amire a testednek az élethez szüksége van – ide értve a vasat, a cinket, a szelént, a B-vitamint, a D-vitamint, a fehérjét, stb. Az egyetlen tápanyag, amit nem tartalmaz, az a C-vitamin. Azonban a carnivore étrend hívei szerint a testednek nincs szüksége nagy mennyiségű C-vitaminra azt követően, hogy a szénhidrátokat elhagyod az étrendedből.

 1. Sportolók is használhatják?

Igen. Sok fitneszrajongó úgy hiszi, hogy a szénhidrátokból származó glükóz a legkiválóbb módja az energiaszinted gyors és azonnali újratöltésének az edzéseket és versenyeket megelőzően. A carnivore étrend során a tested a glükoneogenezis néven ismert folyamaton megy át, melynek során a fehérjekészlet egy része átalakul glükózzá, ez pedig elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a test bizonyos funkcióinak működését.

 1. Ehetek feldolgozott húsokat?

Nem. Kizárólag fűvel táplált állatokból származó ételeket fogyassz. A feldolgozott ételek – ilyenek például a kolbászok és más feldolgozott húsok – jellemzően olyan káros tartósítószereket (pl. mesterséges nitrátokat) tartalmaznak, melyek negatív hatással lehetnek az egészségedre.

 1. Mennyi időt vesz igénybe az adaptációs időszak?

Körülbelül 1 hónapot. Ha a legtöbb emberhez hasonlóan te is egész életedben fogyasztottál szénhidrátokat, akkor a testednek szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy alkalmazkodjon a zsírok és fehérjék energiaforrásként történő felhasználásához.

CARNIVORE ÉTREND MINTA

Elképesztően egyszerű belevágni a carnivore étrendbe. Íme egy egész napos minta a carnivore étrendre:

 • Reggeli – Tojás és bacon, utána pedig fekete kávé és víz
 • Ebéd – 80/20 arányú marhahús (fűvel táplált), vagy lazac, vízzel
 • Vacsora – Zsíros hús (rib-eye steak vagy hátszínsteak) fűvel táplált marhából származó vajjal
 • Snack – Szalonnabőr vagy csontleves

Ennél nehezen lehet valami egyszerűbb, és nem is kell túlkomplikálni a dolgot. Ha szereted a steaket, lényegében nyugodtan eheted reggelire, ebédre és vacsorára is!

TIPPEK AZ ELSŐ HÓNAPRA

Mielőtt belevágnál a carnivore étrendbe, fontos tisztában lenned vele, hogy az első hónap – és különösképpen az első hét – lesz a legnehezebb.

Íme néhány tipp, amit érdemes megértened és követned a könnyebb átmenet érdekében:

 • Csináltass vérvizsgálatokat. Csináltass vérvizsgálatot a carnivore étrend kezdetét megelőzően, majd körülbelül 2 hónappal később is. Mindenkinek máshogy működik az anyagcseréje, ezért fontos tisztában lenned vele, hogy ez az étrend ideális-e a tested számára.
 • Ne add fel, amikor nem érzed magad olyan jól. Jó eséllyel fáradtságot, fejfájást és más influenzaszerű tüneteket is tapasztalni fogsz az első héten. Ez a folyamat természetes velejárója, a testednek ugyanis hozzá kell szoknia, hogy szénhidrátok helyett zsírokat használ energiaforrás gyanánt.
 • Az étvágyad hullámozni fog. Lesznek olyan napok, amikor legszívesebben folyamatosan csak ennél, míg máskor gondolni sem akarsz majd a kajára. Az étvágyad be fog állni egy normál szintre, amikor a tested hozzászokik ehhez az étrendhez.

ÉRDEMES BELEVÁGNI A CARNIVORE ÉTRENDBE

Habár a húsalapú étrend még egészen új, több száz évvel ezelőtt az őseink hasonló étrendet követtek, és egyesek akár 100 évig is eléltek közülük.

Mivel a követők közül elképesztően sokan számolnak be az egészségükre gyakorolt pozitív hatásokról – és ezeket a megfigyeléseket a tudományos eredmények is alátámasztják –, a carnivore étrend egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Ha szeretnéd te is kipróbálni, előbb kérd ki a kezelőorvosod véleményét, majd kövesd a cikkben szereplő tanácsokat.

(Lorenz Mac)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook