Carnivore étrend: Székrekedés – a 6 leggyakoribb kiváltó ok – átvett cikk

Carnivore étrend: Székrekedés – a 6 leggyakoribb kiváltó ok – átvett cikk

A carnivore étrend közben előforduló székrekedés elég sz*r ügy – szó szerint.

Habár sokkal ritkábban fordul elő, mint a hasmenés, de attól még gyakran szembesülünk vele (persze nem szó szerint értve).

Ha a beleid nem egészségesek, akkor te sem vagy az.

A bélrendszer az egészségi állapotod egyik kulcsfontosságú eleme. Ezért ha bajok vannak vele, akkor egész biztos jó helyen jársz…ugyanis ezeket meg kell oldani.

Ebben a cikkben bemutatom a carnivore étrend közben előforduló székrekedés 6 leggyakoribb kiváltó okát. És előre szólok: semmi köze az alacsony rostbevitelhez.

Székelés a carnivore étrendet követve: mi az ideális?

Először is, ha ezt az étrendet követed, abszolút megszokott, ha ritkábban kell vécére járnod. Amikor zöldségekben gazdag étrendet követtem, olyan volt a székletem, mint egy szarvasé: gyakori és kis adagokkal.

Carnivore étrend esetén azonban ez megváltozik. Az ételt sokkal hosszabb ideig tart megemészteni, ugyanis több tápanyagnak kell felszívódnia.

És ez így helyes – ez a normális.

Idővel a székelések idővel egészségessé válnak – élvezetesnek és viszonylag ritkának kell lenniük. A székletnek könnyedén, szinte erőfeszítéstől mentesen kell távoznia. Minden alkalom örömmel tölt el, és hálát adsz a carnivore étrend isteneinek ezért.

Ha nálad nem ez a helyzet, akkor olvass tovább.

A carnivore étrend során jelentkező székrekedés 6 leggyakoribb kiváltó oka

  1. A belek adaptációja

Étrendváltás esetén a beleidnek számos adaptációs folyamaton kell átesnie. Ez pedig – az edzéshez hasonlóan – elsőre fájdalmas élmény lesz.

De a fájdalomhoz fejlődés is társul. És ne feledd: a kényelem a legrosszabb függőség.

Ha eljutottál eddig a cikkig, akkor egész biztos nem vagy egy nyámnyila alak – legalábbis bízom benne. Nem szabad, hogy egy aprócska székrekedés a kedvedet szegje.

Hogy miért? Nos azért, mert a bélpanaszok jelentik a belek gyógyulásának első lépését. Azt jelzik, hogy a beleid változnak és adaptálódnak.

Ha most feladod, akkor hagyod, hogy a gyenge, kényelem- és szénhidrátfüggő bélbaktériumaid győzedelmeskedjenek. Egész életedben hagytad, hogy ők nyerjenek. Ideje a változás útjára lépni.

A beleidnek 3 fő adaptáción kell átesniük, amikor carnivore étrendre váltasz. Ezt kifejtem kicsit bővebben.

A bélbaktériumok változásai

A beleidet több milliárdnyi baktérium népesíti be – valójában több van belőlük, mint a testedet alkotó emberi sejtekből. Ijesztő, nem igaz? (Mi is maga az ember, ha valójában a testünkben több bakteriális sejt található, mint emberi sejt? De ezen ne most kezdjünk rágódni…majd csak akkor, ha már elmúlt a székrekedésed…)

Egyes baktériumok – a nyugati társadalmakhoz hasonlóan – szénhidrátfüggők. Mások a zsírokat szeretik. Ha már választani kell, én szívem szerint inkább az utóbbi lennék.

Amikor áttérsz egy high-carb étrendről egy low-carb típusúra, a baktériumaid összetétele drámaian megváltozik.

Egy tanulmány szerint:

„A tápanyagok elképesztően nagy változatossága és kombinációs lehetőségei elősegítik a mikroorganizmusok szelektív fejlődését, azonban a makrotápanyagok minősége és mennyisége egyaránt hatással van a mikrobiom struktúrájára és funkciójára.”

Ahogy visszavágod a szénhidrátok mennyiségét, a szénhidrátfüggő baktériumaid lázadni kezdenek. Ez ugyanis olyan számukra, mintha magánzárkába kerültek volna.

A belek mikrobiomjának ilyen jellegű változásai székrekedéshez vezethetnek, ugyanis a haldokló baktériumok nem képesek kellőképpen síkossá tenni a bélfaladat.

Azonban ahogy a beleid ’környezete’ megváltozik, ismételten be fogják népesíteni új, egészségesebb, megfelelően működő baktériumok. Egyszerűen csak ehhez szükség van egy kis időre.

A gyomor savassága

Ahogy megnöveled a húsfogyasztásodat, a gyomrod savasságának is emelkednie kell, hogy meg tudja emészteni a fehérjéket.

A fehérjék aminosavak láncaiból épülnek fel. Amikor fehérjét eszel, a gyomrod pepszint és sósavat választ ki, melyek együttesen képesek felbontani az aminosavak kötéseit (a sósav a pepszinogént pepszinné bontja le).

A gyomrot követően az aminosavak a vékonybélbe kerülnek. A hasnyálmirigy szintén enzimeket választ ki annak érdekében, hogy tovább tudjanak bomlani a vékonybélben, valamint hogy elősegítse a felszívódást. Ezek a folyamatok azonban csendben szunyókálnak benned, és fel kell őket újra ébresztened.

Ezen folyamatok nélkül ugyanis nem tudod megfelelően megemészteni a fehérjét, mely gyakran vezethet székrekedéshez. A tested azonban idővel természetes módon is alkalmazkodik a fehérjebevitelhez.

Epetermelés

Az epe az emésztési folyamat egyik legfontosabb eleme. Amikor zsírt eszel, a beleid ennek hatására egy CKK nevezetű hormont választanak ki. Ennek hatására az epehólyagod összehúzódik és kiengedi a benne tárolt epét. Az epe emulgeálja a zsírokat, és ezáltal lehetővé teszi a felszívódásukat.

Az epehólyagod olyan, mint egy izom. És hasonlóan ahhoz, mintha 150 kilóval próbálnál fekvenyomni úgy, hogy előtte soha nem fogtál még súlyt a kezedbe, ő sem tudja kezdetben kezelni ezt a terhelést, ezért meg kell erősödnie.

Őszintén szólva ehhez pedig időre és türelemre van szükség. Egyesek marhaepe kivonattal próbálják ezt felgyorsítani, de jómagam jobban szeretem, ha mindenki maga érdemli ki a saját erejét – ezért nem javaslom senkinek a Smith-gépet sem.

Az epetermeléssel kapcsolatos problémák általában hasmenést okoznak, de időnként előfordul az is, hogy székrekedéshez vezetnek.

Ahogy a mondás tartja: ha nem használod, el fogod veszíteni. Ha évek óta nem kellett zsírból biztosítanod a tested számára az energiát, mert szénhidrátokban gazdag étrendet követtél, akkor a tested elsőre nem fogja tudni, mihez is kezdjen vele.

Azonban ez a szép az anyagcserénkben – elképesztően rugalmas (ellentétben a combhajlítóimmal), és képes adaptálódni a zsírok felszívódásához is. Egyszerűen csak rá kell erre ébreszteni.

Az epehólyagod aktiválásának egyik módja, ha megnöveled a marhamáj fogyasztásodat. Ez ugyanis bőségesen tartalmaz kolint, mely elengedhetetlen a zsír metabolizmushoz (segít ugyanis az epehólyagnak az epe kiválasztásában).

  1. Túl sok fehérje

A carnivore étrend során a székrekedés egyik leggyakoribb kiváltó oka a túlzásba vitt fehérjebevitel.

Miután évekig alig ettek húst, az emberek hajlamosak túlzásba esni, és 1,5 kilót is betolni naponta. A testednek azonban vannak fiziológiai korlátai azt illetően, hogy mennyi aminosavat képes felszívni és megemészteni – a „bro science” közösség nagy bánatára, akik szívük szerint egész nap fehérjeturmixokat tolnának (és persze a carnivore étrend azon követőiére is, akik 1,5 kiló húst esznek naponta).

Ha a gyomrod pH értéke nem elég alacsony ahhoz, hogy kezelni tudja a megnövekedett fehérjebevitelt, az komoly problémákhoz vezethet.

Ez jellemzően hasmenést szokott okozni, az én esetemben azonban pont, hogy székrekedésben nyilvánult meg.

A zsírbevitel növelése segíthet ebben, ráadásul felpörgetheti az epehólyagodat is, hogy több epét pumpáljon ki magából. Az is segíthet a könnyebb adaptációban, ha lassan növeled csak a bevitel mennyiségét.

  1. Kiszáradás

A hidratáltságnak két fő tényezője is hatással lehet a szervezetünkre: ez a folyadékbevitel, valamint az elektrolitbevitel.

Amikor adaptálódsz a carnivore étrendhez, az egyik első dolog, ami bekövetkezik, nem más, mint hogy egy csomó vizet ledobsz magadról, valamint lecsökken az elektrolitok mennyisége is, ahogy visszaesik az inzulinszint. A tested elégeti a tárolt glikogént, ezáltal mérsékelve, hogy mennyi vizet tud tárolni a tested.

Ez az úgynevezett keto-influenza egyik fő oka, valamint nagyrészt ez felelős a székrekedésedért is.

Az első lépés a folyadékbeviteled megnövelése. De ez persze nem azt jelenti, hogy egész nap öntsd magadba a vizet.

A túlzásba vitt vízivás is problémát okozhat – különösen akkor, ha nem elektrolitokban gazdag vizet iszol.

Az elektrolitok – nátrium, kálium, kalcium, magnézium – ugyanis szintén jelentős hatással vannak a beleid mozgékonyságára.

A magnéziumhiány az egyik leggyakoribb kiváltó oka a székrekedésnek. A magnézium ugyanis segít ellazítani a bélfal izmait, valamint vizet hajt a vastagbélbe.

De légy óvatos a kiegészítőkkel: néha ugyanis túlságosan is ’felgyorsítják a folyamatokat’.

Az alacsony nátriumszint szintén okozhat székrekedést, leginkább azért, mert kimeríti más elektrolitok szintjét is.

  1. Gyulladáskeltő ételek

A tejtermékek és a tojás gyakori kiváltó oka a carnivore étrend közbeni székrekedésnek – különösen akkor, ha korábban nem igazán ettél ilyeneket.

Az adaptálódás időszaka során – különösen akkor, ha szorulásod van – javaslom hanyagolni őket.

Sokan allergiások is a tojásra és a tejtermékekre. Ráadásul a túl magas kalciumszint (a tejtermékekből) tovább merítheti a magnéziumszintedet.

  1. Tápanyaghiányok

A belek egészsége szempontjából a két legfontosabb tápanyag az A-, és a D-vitamin, ugyanis mindkettő segít szabályozni az epesav szintézist, valamint a belek egészségét. Azonban az emberek több, mint 90%-a szenved D-vitamin, és több, mint 40%-a A-vitamin hiányban.

Mint erre a lenti tanulmány is rávilágít, az A-, és a D-vitamin szabályozza az epesav szintézist és fokozza a termelését.

A D-vitamin emellett hatással van az IBS-re és más bélpanaszokra is. Egy aktuális tanulmány meglátása szerint a D-vitamin szint növelése akár enyhíthet is az IBS-en.

„D-vitamin hiányt tártak fel a 60 páciensből 49-nél (82%) az IBS-es csoportban, és a 100 páciensből 31-nél (31%) a kontroll csoportban.”

A cink fontos alkotóeleme több, mint 200 enzimnek, melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a metabolikus jelutak működésében. Ráadásul a cink emellett a belek működésére is hatással van. Alultáplált bangladesi gyerekeknél cink kiegészítőkkel a panaszok gyors enyhülését tudták elérni.

A marhamáj tartalmazza az egyik legjobb bioelérhetőségű A-vitamint.

  1. Csapvíz

 

A méregtelenítő rendszered túlterhelése negatív hatással lehet a beleidre, és lelassíthatja a mozgásukat.

 

A kemikáliák és méreganyagok modern világunkban már mindenhol jelen vannak – az egyik legveszélyesebb forrásuk pedig a csapvíz.

A csapvíz tele van kemikáliákkal. Nehézfémek, fluorid, rovarirtók (például atrazin) – csak hogy néhány példát hozzak. A tested nem képes felismerni ezeket a vegyületeket, és fenyegetésként érzékeli őket. Ez megterheli az emésztőrendszert – különösképpen a májat –, és megzavarhatja a hulladékanyagok eltávolításának normál folyamatát (vagyis a székelést).

Konklúzió

A carnivore étrendre történő áttérés volt az egyik legfontosabb változtatás, amit valaha is tettem az egészségemért. Ne hagyd, hogy egy kis székrekedés elbátortalanítson.

Ideje megszabadulni ettől a sz*rságtól.

Link: https://carnivoreaurelius.com/carnivore-diet-constipation/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook