Carnivore étrend: Hasmenés – a 6 leggyakoribb kiváltó ok – átvett cikk

Carnivore étrend: Hasmenés – a 6 leggyakoribb kiváltó ok – átvett cikk

A carnivore étrend feladásának egyik leggyakoribb oka a hasmenés. Joe Rogan nemrég tett egy próbát ezzel az étrenddel, és hetekig ment a hasa.

Miért is jelentkezik hasmenés a carnivore étrend során? Nos, ebben a cikkben sokkal többet fogok mesélni, mint amennyit valaha is tudni akartál volna a hasmenésről.

Mi az a hasmenés?

Hasmenés…tényleg el kell mondanom, mi is ez? Ha pedig valóban nem jelent semmit számodra ez a kifejezés – mondd csak, te földönkívüli vagy?

A hasmenés nem más, mint egy irányíthatatlan, folyékony székelés. Jellemzően bármiféle kezelés nélkül elmúlik.

A hasmenésben az a legkeményebb (nos, valójában inkább meglehetősen lágy!), hogy számtalan kiváltó oka lehet. Vágjunk is bele.

Azonban hangsúlyozni szeretném, hogy ha a carnivore étrend során hasmenést tapasztalsz, az a legtöbbször pontosan azt jelenti, hogy hatalmas szükséged van erre az étrendre. Valójában a kényelemfüggőséged az, ami hasmenés formájában távozik a testedből. Másrészt pedig néhány összekent fehérnemű árán egy egészen új emberré válhatsz.

A carnivore étrend során jelentkező hasmenés 6 leggyakoribb kiváltó oka

 

  1. A bélbaktériumok változása & fennálló bél diszbiózis

A carnivore étrend többek közt azért is működik olyan fantasztikusan, mert segít helyreállítani a beleid egészségét.

A bélpanaszok a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartoznak világszerte. Aktuális kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a szivárgó bél – egy olyan rendellenesség, mely lehetővé teszi, hogy a toxinok bekerüljenek a véráramba – közreműködik szinten minden nyugati betegség kialakulásában.

A szivárgó bélben szenvedők számára lehet talán a legnehezebb az áttérés a carnivore étrendre – azonban pontosan ők azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A beleidet több milliárdnyi baktérium népesíti be – valójában több van belőlük, mint a testedet alkotó emberi sejtekből. Ijesztő, nem igaz? (Mi is maga az ember, ha valójában a testünkben több bakteriális sejt található, mint emberi sejt? De ezen ne most kezdjünk rágódni…majd csak akkor, ha már elmúlt a hasmenésed…)

Az elfogyasztott makrotápanyagok formálják a bélbaktériumaid összetételét – pont úgy, ahogy a környezet hatással van az állatvilág szerkezetére.

Egyes baktériumok – a nyugati társadalmakhoz hasonlóan – szénhidrátfüggők. Mások a zsírokat szeretik. Ha már választani kell, én szívem szerint inkább az utóbbi lennék.

Amikor áttérsz egy high-carb étrendről egy low-carb típusúra, a baktériumaid összetétele drámaian megváltozik.

Egy tanulmány szerint:

„A tápanyagok elképesztően nagy változatossága és kombinációs lehetőségei elősegítik a mikroorganizmusok szelektív fejlődését, azonban a makrotápanyagok minősége és mennyisége egyaránt hatással van a mikrobiom struktúrájára és funkciójára.”

Ahogy visszavágod a szénhidrátok mennyiségét, a szénhidrátfüggő baktériumaid lázadni kezdenek. Ez ugyanis olyan számukra, mintha magánzárkába kerültek volna. A hasmenéssel próbálnak visszavágni…és őszintén szólva ez egy meglehetősen hatásos fegyver.

Az is közismert tény, hogy a nyugati étrend diszbiózishoz és gyulladásos folyamatokhoz vezet (a diszbiózis lényegében kontrollálatlan bélbaktériumokat jelent).

Amikor a bélbaktériumaid elkezdenek hozzászokni az új üzemanyagforráshoz, és megszabadulnak a fölösleges „rossz” baktériumoktól, ez gyakran hasmenést eredményez. De minden alkalommal tovább kell küzdened, tudván, hogy a gyengeség épp most hagyja el a testedet az alsó fertályon.

  1. Zsír felszívódáshoz történő adaptálódás

A hasmenés második fő oka az, hogy a testedben a zsír felszívódásáért felelős folyamatok mély álomban vannak. Ahogy a mondás tartja: ha nem használod, el fogod veszíteni. Ha évek óta nem kellett zsírból biztosítanod a tested számára az energiát, mert szénhidrátokban gazdag étrendet követtél, akkor a tested elsőre nem fogja tudni, mihez is kezdjen vele.

Azonban ez a szép az anyagcserénkben – elképesztően rugalmas (ellentétben a combhajlítóimmal), és képes adaptálódni a zsírok felszívódásához is. Egyszerűen csak rá kell erre ébreszteni.

Hogyan tudjuk megemészteni a zsírokat?

Az epe az emésztési folyamat egyik legfontosabb eleme. Amikor zsírt eszel, a beleid ennek hatására egy CKK nevezetű hormont választanak ki. Ennek hatására az epehólyagod összehúzódik és kiengedi a benne tárolt epét. Az epe emulgeálja a zsírokat, és ezáltal lehetővé teszi a felszívódásukat.

Az epehólyagod olyan, mint egy izom. És hasonlóan ahhoz, mintha 150 kilóval próbálnál fekvenyomni úgy, hogy előtte soha nem fogtál még súlyt a kezedbe, ő sem tudja kezdetben kezelni ezt a terhelést, ezért meg kell erősödnie.

Őszintén szólva ehhez pedig időre és türelemre van szükség. Egyesek marhaepe kivonattal  – OX BILE – próbálják ezt felgyorsítani, de jómagam jobban szeretem, ha mindenki maga érdemli ki a saját erejét – ezért nem javaslom senkinek a Smith-gépet sem.

A zsírok emulziójához szükséges enzimek szintén alszanak – akárcsak a beleidben található azon sejtek és baktériumok, melyek segíthetnének a zsír felszívódásában.

A zsírégető rendszerednek magához kell térnie, azonban amíg ez bekövetkezik, gyakran előfordulhat hasmenés.

A zsírsav metabolizmus kapcsán egy újabb kihívás: ahogy növeled a zsírbevitelt, a riboflavin szintednek is emelkednie kell. Márpedig ez szintén egy olyan vitamin, mely a legtöbb embernél nagyon alacsony szinten van.

  1. Epesav felszívódási zavar

Az epeszintézis egy költséges folyamat, ezért a tested a hatékonyság jegyében igyekszik újrahasznosítani az epét a megtermelését követően. Az epetermelés körülbelül 95%-a újra felszívódik. Azonban egyeseknél ez a folyamat nem zajlik le megfelelően. Ilyen esetben a megmaradt epe a belekben (többek közt a vastagbélben) ragad, mely komoly problémákat – valamint hasmenést is – okozhat.

Az epesav felszívódási zavarnak két fő oka lehet.

Véleményem szerint a carnivore étrend során a leggyakoribb ok a túlzott mértékű epetermelés – mely valójában a 2. pont gyökeres ellentéte.

Miért következik ez be? Nos, sokaknál hibásan működik az epetermelési rendszer, és soha nem jelzi, hogy ideje lenne leállni az epe termelésének. Az epe toxikus hatással van a vastagbél sejtjeire, a tested pedig hasmenést idéz elő, hogy megszabaduljon tőle.

Az irritábilis bél szindrómában („IBS”) szenvedők körülbelül 30%-ánál előfordul ez a panasz valamikor az életük során. Sokan pont a gyulladásos folyamatok és az IBS miatt vágnak bele a carnivore étrendbe. Ezért jó esély van rá, hogy ha lappangó IBS mellett kezded el ezt az étrendet, akkor hasmenést fogsz tapasztalni.

A túlzott epetermelés másik kiváltó oka egy lappangó bélgyulladás (mely összefügg az IBS-sel).

A lenti tanulmány rávilágított, hogy a bélgyulladás blokkolja azt kapcsolót (az FXR receptort) a májadban, mely leállítaná az epetermelést.

Számos bizonyíték támasztja alá, hogy ez az FXR receptor szerepet játszik a epesav felszívódási zavarok többségénél, és közvetlenül kapcsolódik számos lappangó bélproblémához.

A diszbiózis szintén összefügg az FXR receptor működésével.

Ahogy enyhül a bél diszbiózis és a gyulladás mértéke, ez segít reaktiválni az FXR receptort és megszüntetni a bélproblémákat. Azonban még egyszer hangsúlyozom, hogy ha ez az oka a hasmenésednek, az arra utal, hogy hatalmas szükséged van a carnivore étrendre.

Mint arra később majd még kitérek, lehet még egy nagyon gyakori és lényeges oka a bélpanaszoknak és az inaktív FXR-nek.

  1. Tápanyaghiányok

A belek egészsége szempontjából a két legfontosabb tápanyag az A-, és a D-vitamin, ugyanis mindkettő segít szabályozni az epesav szintézist, valamint a belek egészségét. Azonban az emberek több, mint 90%-a szenved D-vitamin, és több, mint 40%-a A-vitamin hiányban.

Mint erre a lenti tanulmány is rávilágít, az A-, és a D-vitamin szabályozza az epesav szintézist és fokozza a termelését. Még egy indok a marhamáj (a legjobb A-vitamin forrás) fogyasztására és a napozásra.

A D-vitamin emellett hatással van az IBS-re és más bélpanaszokra is. Egy aktuális tanulmány meglátása szerint a D-vitamin szint növelése akár enyhíthet is az IBS-en.

„D-vitamin hiányt tártak fel a 60 páciensből 49-nél (82%) az IBS-es csoportban, és a 100 páciensből 31-nél (31%) a kontroll csoportban.”

A hasmenést vizsgáló más tanulmányok a legfontosabb kockázati tényezők között tüntetik fel a nem megfelelő táplálkozást.

A cink-, és A-vitamin hiányról egyaránt kimutatták, hogy fokozza a hasmenés előfordulásának valószínűségét. Ez két olyan tápanyag, mely a leginkább állati eredetű ételekben fordul elő, és jó eséllyel te is a hiányukban szenvedsz, ha a carnivore étrendet megelőzően nem igazán ettél vörös húst.

A cink fontos alkotóeleme több, mint 200 enzimnek, melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a metabolikus jelutak működésében. Ráadásul a cink emellett a belek működésére is hatással van. Alultáplált bangladesi gyerekeknél cink kiegészítőkkel a panaszok gyors enyhülését tudták elérni.

Egy A-vitaminnal kapcsolatos metaanalízis összefüggést tárt fel a vitaminhiány és a hasmenés között.

A folsavhiány szintén gyakori tényező. Ez egy olyan tápanyag, melyet nem könnyű bevinni, a marhamáj azonban tele van vele.

Ha hasmenést tapasztalsz, adj marhamájat az étrendedhez.

  1. Túl sok fehérje a zsírokhoz viszonyítva

Ez a carnivore étrend során jelentkező hasmenés egyik leggyakoribb kiváltó oka. Kezdetben engem is gyötört, amikor először vágtam bele ebbe az étrendbe. A zsírfogyasztásom növelése azonban megoldást jelentett a problémára.

Miután évekig alig ettek húst, az emberek hajlamosak túlzásba esni, és 1,5 kilót is betolni naponta.

Azonban a zsír metabolizmushoz hasonlóan a szervezetednek a megnövekedett fehérjebevitelhez is alkalmazkodnia kell.

Azonban még ha hozzá is szoktál a fehérjékhez, ha túlzásba viszed, attól még hasmenésed lehet tőle. De mégis miért?

Íme egy rövid áttekintés a fehérjék emésztésének folyamatáról. A fehérjék aminosavak láncaiból épülnek fel. Amikor fehérjét eszel, a gyomrod pepszint és sósavat választ ki, melyek együttesen képesek felbontani az aminosavak kötéseit (a sósav a pepszinogént pepszinné bontja le).

A gyomrot követően az aminosavak a vékonybélbe kerülnek. A hasnyálmirigy szintén enzimeket választ ki annak érdekében, hogy tovább tudjanak bomlani a vékonybélben, valamint hogy elősegítse a felszívódást. Ezek a folyamatok azonban csendben szunyókálnak benned, és fel kell őket újra ébresztened.

A testednek fiziológiai korlátai vannak azt illetően, hogy mennyi aminosavat képes felszívni és megemészteni – a „bro science” közösség nagy bánatára, akik szívük szerint egész nap fehérjeturmixokat tolnának (és persze a carnivore étrend azon követőiére is, akik 1,5 kiló húst esznek naponta).

Az aminosav metabolizmusa során ammónia keletkezik, mely toxikus hatással van a szervezetre, és nehéz tőle megszabadulni. A tested ezért inkább vizeletté alakítja, mely kevésbé toxikus és könnyebben eltávolítható. Ezt nevezik vizeletciklusnak.

A beleidnek és a májadnak csak korlátozott mértékben áll rendelkezésre kapacitása ehhez a folyamathoz, valamint a többlet nitrogén eltávolításához. Ha pedig a kalóriák több, mint 35%-át fehérjéből viszed be, az feszegetheti ezeket a határokat, és ennek következménye lehet:

„hiperaminoacidémia, hiperammonémia, hiperinzulinémia, hányinger, hasmenés és akár halál („nyúl éhezés szindróma”) is.”

Például fél kiló rib-eye steak kalóriatartalmának 32%-a fehérjéből származik. Ez a fehérje emésztésed határait feszegeti, ha nem egészíted ki zsírral. Az Északi-sarkköre költöző Viljamurr Stefansson is ezért javasolta, hogy zsírt kell adni az étrendhez. Stefansson rövid ideig nem állt túlságosan messze a nyúl éhezés állapotától, mely halálos is lehet.

#6. Gyulladáskeltő ételek

Néhány carnivore étrend által engedélyezett étel bélirritációt okozhat egyeseknél.

A bűnösök jellemzően az alábbiak:

  • Nem kérődző állatokból (például csirke, sertés) származó ételek. Ezekben ugyanis jellemzően több az omega-6 zsír.
  • Tojásfehérje: Az egyik leggyakoribb allergén világszerte
  • Tejtermékek: Gyulladásos folyamatokhoz vezet az emberek többségénél
  • Feldolgozott zsíralapú termékek, mint például a faggyú

Konklúzió

A hasmenés jelenti az egyik legnagyobb akadályt a carnivore étrend kezdetén. Ha ezen túl tudsz lendülni, akkor bármivel megbirkózol.

Link: https://carnivoreaurelius.com/carnivore-diet-diarrhea/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook