És a gorilla?

És a gorilla?
Valamiért az terjedt el, hogy az állatok húsa megterheli a szervezetet, nehezen emészthetők, savasak és tele vannak toxinnal. Ez utóbbi két megjegyzés nem tudom mit jelent, de tény, sokan leírják. Ezzel szemben a növények grál lovagok, életük egyetlen célja, hogy mi és az állatok egészséges életet éljenek, és ezért képesek magukat is feláldozni.
Nos, nem dolgom és célom sem, hogy a növények fogyasztásáról lebeszéljelek – nekem ebben nincs semmi buli.
Szerintem érdekes, hogy az emberiség sok 10.000 év alatt egy csomó eljárást fejlesztett ki azért, hogy a növényeket valahogy mégis táplálóvá és kevésbé toxikussá tegye. A főzés, forrázás, csíráztatás, áztatás, hámozás és fermentálás mind olyan eljárás, amelyet mi emberek azét találtunk ki, hogy a természetes növényi töxinokat közömbösítsük.
Az állatok ezzel szemben “házon belül” megoldják ezt, és olyan emésztőrendszerrel, enzimekkel és mikrobommal rendelkeznek, hogy meg tudjanak küzdeni a feladattal.
Vagyis az az állítás, hogy lám a gorilla is csak növényt eszik, mégis mennyivel erősebb, mint mi, több okból is hibás:
– Jelemzően a gyomor térfogata hasonló minden főemlős esetén.
– A gyomor pH értéke az ember esetén szélsőségesen savas, közelebb a hiénához. Okkal – és, hogy értsd, az ember gyomra 63-szor savasabb, mint a főemlősöké.
– A vékonybél az embernék hosszú, a vastagbél kifejezetten rövid a gorillához képest. Mit jelent ez? Azt biztosan, hogy  nem vagyunk képesek olyan mennyiségű növényi rostot fermentálni a vastagbélben, mint a gorilla. A töredékét sem.
– A vakbél az embernél hüvekujjnyi, a gorilla esetén közel focilabda nagyságú.
– A gorilla képes cellulózt fermentélni mi nem.
A képen látható, hogy milyen eltérések vannak a főemlősök és az ember emésztőrendszere között – itt pusztén a méreteket hasonlítja össze a grafika.
Mit láthatsz? Azt, hogy az ember emésztőrendszere TÖREDÉKE a főemlősökének, ha a fermentációs képességet hasonlítjuk össze.
Miért?
Erre adott választ a drága szövet hipotézis, mely szerint a nagyobb agyért fizettünk így, mert egyszerre két ilyen energetikailag drága szervet nem tudnánk működtetni. Ez a hipotézis kapcsolatot keresett az emésztőszervünk mérete és struktúrája és az agyunk mérete és energiaszükséglete között.
És végül sokan összekeverik a táplálékot,  amit megeszik az állat azzal a makrotápanyaggal, amivé az emésztőrendszer valójában alakítja azt.
És végül egy idézet Paul Jaminet könyvéből, ahonnan kiderül, hogy bár a gorilla növényevő, de a szervezete mégis zsíron üzemel.

“A gorillák naponta akár 22 kg-nyi zöldséget is meg tudnak erjeszteni a hatalmas beleikben, így a kalóriák 58%-át rövid láncú zsírokból nyerik.

A többi emlőshöz hasonlóan  a főemlősök is sokféleképpen táplálkoznak: a koboldmakik húsevők, a gorillák majdnem teljesen növényevők. Nem árt azonban még egyszer hangsúlyozni: amint a táplálék elhagyja az emésztőrendszert, minden főemlős étrendje nagyon hasonlóvá válik.

A gorillák mindig is az erdőben éltek, így az étrendjük középpontjában a levélzet – levelek, hajtások, szárak – és a gyümölcsök fogyasztása áll. Egy ilyen étrend megemésztéséhez baktériumokra van szükség. A baktériumok befogadására a gorilláknak nagyon hosszú és nagy vastagbelük van – sokkal nagyobb, mint az embereké.

A Journal of Nutrition egy 1997-ben megjelent cikke a gorillák étrendjét elemezte.[1] Az derült ki belőle, hogy a gorillák az energia 58%-át rövid láncú zsírokból szerzik, amit a baktériumok a növényi rostokból erjesztettek és a vastagbélbe bocsátanak. Emiatt a gorillák táplálkozásának makrotápanyag-összetétele nagyjából így néz ki:

– 16% szénhidrát

– 20% fehérje

            – 62% telített és egyszeresen telítetlen zsírok

– 2% többszörösen telítetlen zsírok.

[1] Popovich DG et al. The western lowland gorilla diet has implications for the health of humans and other hominoids. J Nutr. 1997, 127(10):2000-5. http://pmid.us/9311957″

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2964658/

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook