HOL KEZDJEM?

HOL KEZDJEM?

Az egyik legnehezebb része a tanácsadásnak, hogy az emberek többsége már eleve úgy érkezik, hogy lehetetlent fognak tőle kérni. Mert kezdjen el edzeni, vezessen étkezési naplót, számolja a kalóriát és még sorolhatnám. Nos, mielőtt aktív tevékenységet várok el valakitől, előbb tisztelnem kell a döntését, hogy a változás mellett tette le a garast. A változás pedig nehéz, a változás fájdalom. Tele vagy régi megszokásokkal, és ezeket most új megszokásokkal kell felváltani. És meg kell értened, a szervezet nem kedveli a szokatlant, mert a megszokás kényelmes, még akkor is ha az a szokás amúgy rossz szokás.

Ezért szépen lassan és okosan a régi rossz szokásokat új, és jó szokásokkal kell helyettesíteni. De ha azonnal étkezési naplóval meg heti 3 edzéssel kezdjük úgy az esetek többségében kudarc lesz a vége.

Hol kezdeném én?

1. Nos, tudnom kell, mi az oka a változásnak. Miért akarsz változtatni. Miért fontos ez neked? Ha ezt tudjuk, akkor keressünk egyszerű megoldást.

2. Nem érdekel a kajanaplód. Nyilván nem eszel sem jól, sem egészségesen. Ha nem így lenne, nem keresnél engem, igaz? Nem kínozlak ilyen-olyan csodálatos diétával. A kérdésem, hogy meg tudod-e oldani, hogy bármit amit most eszel, amúgy nem 15 órában majszolod el, hanem 8 órában? Nem megy? 9? Az sem? 10? Az megy? OK, itt kezdünk.

3. Képes vagy arra, hogy naponta egy órát a szabadban legyél, ahol fény ér?

4. Képes vagy-e arra, hogy az utolsó étkezésed lefekvés előtt 2, de inkább 3 vagy 4 órával történik?

5. El tudsz-e végezni naponta 2-3 alkalommal egy speciális légzőgyakorlatot?

6. Képes vagy-e este 10-ig lefeküdni aludni. Ha nem elég sötét a szobád, maszkot használni az alváshoz.

7. Le tudod-e tenni a vacsora után a tabletet, gépet, telefont, és elalvás előtt már 2-3 órával kerülni az ilyen eszközöket?

8. Szereted a kávét? Én is. De képes vagy-e arra, hogy 12 után már nem iszol kávét. Vagy csak koffeinmentest?

Ha ezekre igen a válasz, akkor 1-2 hónap után el tudunk kezdeni az edzéssel is foglalkozni, meg egészséges étkezésről morfondírozni. Addig az edzés csak felesleges stressz lenne, amihez képtelen leszel alkalmazkodni.

És fel fogod adni. Megint.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook