ELIGAZODNI AZ ÚTVESZTŐBEN?

ELIGAZODNI AZ ÚTVESZTŐBEN?

Nem csoda, ha a többség nem képes eligazodni a diétás útvesztőben, és ez akkor még csak egy feladvány a sok közül – mert hol van még az edzés és más, az életmóddal kapcsolatos területen tapasztalható zavar? Ezen kívánok most segíteni.

 

A diétás területen alapvetően ez a három iskola található meg:
Mennyit, Mit, Mikor

Mennyit
Ide tartoznak a kalória be-kalória ki képviselők, akik szerint alapvetően teljesen mindegy mit és mikor eszel, míg a napi szükségletednek megfelelő mennyiséget eszel. Ha fogyni akarsz, akkor egyél kevesebbet, mozogj többet, és általában egyél gyakran.

Mit
Ide tartozik minden módszer, vallás, életstílus, amely elsődlegesen arról beszél, mit egyél vagy mit ne egyél. Grammok helyett arányokról lesz szó főképpen, mert sok lehetőség nincs – fehérje, zsír, szénhidrát. Lehet valaki éppen low-carb, ahol a szénhidrátot kívánja nagy mértékben száműzni az étkezéséből, mások morális okokból mindent elutasítanak, ami állati erdetű. Megint mások több irányvonalat kevernek, lásd vega aki ketogén diétát folytat.

Mikor
Ez az irányzat szinte soha nem kapott szerepet a dietetikában, habár a mikor kérdése mindig is fontos volt az emberi történelem folyamán. Beszélhetünk a számos vallásban megtalálható böjtről, vagy az egyes kultúrákban csak pár száz éve ismert reggeli fogalmáról, vagy a modern cirkadián ritmusra és időben korlátozott étezésre alapuló étkezésről is.

Nem tudom megmondani Neked, hogy mit csinálj, de elmondom, mint gondolok én erről:

1. Tegyük rendbe a mikort, mert ez helyet az autofágia néven ismert öntisztító folyamatnak, és végre a sejtek felszabadulnak az állandó nyomás alól. A cirkadián ritmus renberakása természetsen az életed minden részére pozitívan hat! Ehhez nem kell pénz, szakértő – csak Te.

2. Mit – ezzel folytasd. El kell döneted, hogy az adott időkeretben mit eszel. Nem lesz könnyű dolgod, mert ezren mondanak ezer véleményt. Ha engem kérdezel ez egy ciklikus vagy célzott ketogén diéta lehet, de ezen nem fogunk összeveszni.

3. Mennyit. Nyilván fontos a mennyiségi kérdés is, de mire az első kettő pontban profi vagy, ez a probléma szinte megoldja magát.

Most beszéljük mit és mennyit kérdéséről:

1. Heti 2-3 alkalommal játszhatsz bátran az ablak nagyságával, mikor eszel. Hol 12 óra, hol 4 óra, de átlagosan 8 óra, ez az időben korlátozott étkezést jelenti. (IKÉ)

2. Gyakorlott IKÉ követőként heti vagy kéthetenkénti rendszerességgel megjelenhet az egész napos böjt.

3. Egyes napokon magasabb a fehérjebevitel, amikor erőedzést végzel, segítendő a izomépítést.

4. Ha erőállóképességi edzést végzel, élhetsz a célzott szénhidrátbevitellel, de ez is csak sportolóknak javasolt, már adaptációs időszak után, ha ketogén diétán vagy.


Ennél egyszerűbb módja aligha van annak, hogy visszatalálj az egészségedhez.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook