BÖJTÖLÉS ÉS HAGYOMÁNYOS RÁKTERÁPIÁS ELJÁRÁS KOMBINÁLÁSA

BÖJTÖLÉS ÉS HAGYOMÁNYOS RÁKTERÁPIÁS ELJÁRÁS KOMBINÁLÁSA

A kalória-restrikció (CR) növeli az élettartamot, és kimutatták, hogy kísérleti modellekben csökkenti az életkorral összefüggő betegségeket, beleértve a rákot, a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri betegségeket és a neurodegeneratív betegségeket.

Bevallom nagy felelőtlenségnek tartom, amikor internetes guruk egy tumoros betegséggel küzdő beteg kérdésére annyit válaszolj, hogy lúgosíts, azonnal válts ketogén diétára vagy más eljárást javasol. Mondom ezt úgy, hogy Dr. Thomas Seyfried szerint a kemo és besugárzásos terápia során tapasztalt rosszullét, haj elveszítése – és figyelem, most elképesztően erős állítás jön – a technológiát használó szakember inkompetenciáját jelzi. Az újabb kutatások szerint a helyes időben végzett metabolikus terápia – lásd böjt, IKÉ – oly mértékben teszi hatékonyabbá a kemoterápia és besugárzás hatékonyságát, hogy alacsonyabb mennysigékre van szükség a dózis megállapításakor, így sem rosszullét, sem hajhullás nem következik be. Ez teremészetesen teljesen szemben megy a normál ajánlással, ahol a cachexia miatt – főleg a rálbetegekre jellemző testtömeg veszítés – az orvosok gyakran a napi bevitt kalória növelésére kérik a betegeket, sőt – egyes külföldi klinikákon sütemény várja a kezelést befejező pácienst.

A legújabb vizsgálatok a CR vagy CR mimetikumok adjuváns terápiákkal kapcsolatos potenciálját vizsgálták a kemoterápia, a sugárkezelés és az új immunterápia hatékonyságának növelése érdekében.

A a hosszan tartó böjt nagy kihívást jelent a rákos betegeknél történő alkalmazásra, ezért megfelelőbb lehet a szakaszos böjt, CR utánzó gyógyszerek vagy alternatív étrend (például ketogén étkezés).

A szakaszos böjtölés hatékonynak bizonyult a kemoterápia és a sugárterápia kezelés hatásának fokozására. A CR és az böjtölés különböző reakciókat vált ki a normál és a rákos sejtekben, és csökkenti a citotoxikus terápia bizonyos mellékhatásait. A CR-t utánzó gyógyszerek és más táplálkozási beavatkozások, például a ketogén étrend preklinikai vizsgálataiból származó eredmények ígéretesek a rákellenes terápiák hatékonyságának javítása és a citotoxikus kezelések mellékhatásainak csökkentése érdekében.

A jelenlegi és a jövőbeni klinikai tanulmányok arról tájékoztatnak majd, hogy mely rákos megbetegedések és a rákos folyamatok esetén használható a CR megoldás, és mely szakaszban bizonyulhat a leghatékonyabbnak.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28539118

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook